De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft een prototype van een slimme koffer gemaakt die gekoppeld kan worden met een app. De gebruiker kan de locatie, het gewicht en andere informatie zien op een iPhone.

Dat meldt de website Australian Business Traveller.

De koffer, Bag2Go is uitgerust met een RFID-chip die overweg kan met de bagagesystemen van vliegvelden. Ook zit er een GPS-chip in. De koffer kan gekoppeld worden met een iPhone-app zodat de gebruiker altijd ziet waar zijn koffer zich bevindt.

Ook wordt een waarschuwing gegeven als de koffer wordt opengemaakt en is het met een ingebouwde digitale weegschaal mogelijk de bagage te wegen door de koffer op te tillen, zo wordt getoond in een video.

Airbus heeft een prototype ontwikkeld in samenwerking met T-Mobile en de Duitse kofferfabrikant Rimowa. Wanneer de slimme koffer verkrijgbaar zal zijn, is niet bekend. Maar Airbus belooft dat de prijs slechts 20 procent hoger zal zijn dan bij de huidige koffers.

De vliegtuigmaker is nog wel op zoek naar een verdienmodel. "We zien de toegevoegde waarde voor de passagier, maar wat is de waarde voor Airbus? Dat is een vraag die we nu proberen te beantwoorden", aldus Airbus tegenover Australian Business Traveller.

Het verhuren van de slimme koffers is een mogelijkheid. Dan zou er ook een dienst komen die de koffer thuis ophaalt en naar het vliegveld brengt waar de passagier hem zelf kan inchecken.