Apple hangt een importverbod voor een aantal oudere iPhone- en iPadmodellen boven het hoofd. 

De handelscommissie ITC van de Verenigde Staten maakte dinsdag bekend dat Apple een patent van concurrent Samsung heeft geschonden.

De uitspraak van de handelscommissie is definitief. Alleen een stap naar de federale rechter of ingrijpen van president Obama kan het importverbod voorkomen. Apple zegt dat het in beroep zal gaan tegen de uitspraak.

De zaak ging om een onderdeel van de telefoons en tablets van Apple, dat wordt gebruikt om mobiele data te versturen. Dat onderdeel werd gebruikt in de iPhone 4, de iPhone 3 en 3GS, en in de iPad 3G en iPad 2 3g. Het importverbod zou alleen voor die toestellen gelden.

Vanaf de iPhone 4S en derde generatie iPad stapte Apple over op een ander onderdeel. Daarom is er van een importverbod op die toestellen geen sprake. Verschillende andere patentclaims van Samsung werden tegelijkertijd door de ITC afgewezen.

Strategie

In een reactie aan AllThingsD stelt Apple dat een importverbod er in de VS  nog niet aan zit te komen. "De beslissing van vandaag heeft geen invloed op de beschikbaarheid van Apple-producten in de Verenigde Staten."

"Samsung gebruikt een strategie die door rechtbanken en toezichthouders wereldwijd is verworpen. Ze hebben toegegeven dat dit in strijd is met de belangen van consumenten in Europa en elders, maar hier in de VS blijft Samsung proberen de verkoop van Apple-producten te blokkeren door middel van het gebruik van patenten waarvoor ze hebben beloofd licentierechten te verkopen tegen een redelijke prijs", aldus Apple.

Het bedrijf doelt hiermee op zoegenoemde standaard-essentiële patenten. Deze moeten normaal gesproken worden gelicentieerd tegen een vast bedrag.

Patentexpert Florian Mueller schrijft dan ook op zijn blog Foss Patents dat de uitspraak als een grote verrassing komt. Volgens hem is de uitspraak van de ITC inconsistent met andere recente uitspraken van federale rechters.

Meeliften

Samsung zegt tegen AllThingsD verheugd te zijn met de uitspraak. "Wij geloven dat de definitieve uitspraak van de ITC Apples verleden van meeliften op de technologische innovaties van Samsung bevestigt."

"Onze decennia aan onderzoek en ontwikkeling van mobiele technologieën zullen doorgaan, en we blijven innovatieve producten bieden aan consumenten in de Verenigde Staten."

Apple en Samsung zijn al jaren in een patentenoorlog verwikkeld over verschillende onderdelen van telefoons en tablets. Onlangs won Apple juist nog een grote zaak, wat leidde tot een boete van een miljard dollar voor Samsung. Later werd die boete bijna gehalveerd

Lees meer over de wereldwijde patentoorlog in ons dossier