De gebogen oled-tv van LG is de eerste ter wereld en zal ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Dat is af te leiden uit een uitnodiging die LG onder de Nederlandse pers heeft verspreid.

Wanneer de gebogen 55 inch televisie precies in Nederland op de markt komt staat niet in de uitnodiging vermeldt. Ook een prijs wordt niet genoemd.

In thuisland Korea heeft LG al aangekondigd het EA9800-model te gaan verkopen. Daar kost het speciale toestel 10.500 euro.

Betere kijkervaring

Een gebogen beeld biedt volgens LG een betere kijkervaring omdat het menselijk oog ook gebogen is. Door die bolling zouden de hoeken bij het kijken naar een reguliere tv verder van het oog af staan.

Het gebogen scherm van LG zou de kijkafstand over het hele beeld gelijk maken, wat voor een betere kijkervaring zou moeten zorgen. Sommige IMAX-bioscopen gebruiken om die reden ook een gebogen projectiescherm.

WRGB

Het oled-scherm van de tv maakt gebruik van een WRGB-pixelopbouw. Veel huidige tv's gebruiken een RGB-opstelling met rode, groene en blauwe pixels.

De toevoeging van witte pixels moet wit helderder doen overkomen. Ook zouden blauwe pixels minder zwaar worden belast, waardoor het scherm langer mee zou gaan.

Oled heeft bovendien geen backlight nodig waardoor oled-tv's dunner en zuiniger kunnen zijn.

Naast LG presenteerde ook Samsung begin dit jaar een oled-tv met gebogen scherm. Het toestel dat Samsung toen liet zien, is nog nergens verkrijgbaar. Naar verluidt liep de productie bij Samsung vertraging op.