In het jaar 2017 worden er wereldwijd 1,5 miljard smartphones verkocht. Daarvan draaien er meer dan 1 miljard op Android.

Dat voorspelt onderzoeksbureau Canalys dinsdag. Over vier jaar zijn bijna alle verkochte telefoons een smartphone, zo is de verwachting.

Het marktaandeel van Android zal in 2017 zo'n 67 procent bedragen, verwacht Canalys. In 2012 was het marktaandeel volgens het bureau ongeveer hetzelfde. Marktonderzoeker Gartner zei onlangs dat Android zelfs al een marktaandeel van ruim 74 procent heeft.

Canalys verwacht dat Windows Phone een deel van het marktaandeel van de iPhone zal wegsnoepen. in 2017 zal 12,7 procent van alle wereldwijd verkocht toestellen op Windows draaien, voorspellen de onderzoekers. Apple blijft dan groter met 14,1 procent. Het aandeel van Blackberry blijft naar verwachting gelijk, met iets minder dan 5 procent.

De daling van het marktaandeel van Apple wijt Canalys aan de afwezigheid van het bedrijf op de low-end markt. Geruchten over een goedkopere iPhone lijken in de cijfers dan ook niet te zijn meegenomen.