Microsoft maakt het goedkoper om Windows RT op kleine tablets te installeren. Zo moet het voor fabrikanten interessanter worden om het tabletbesturingssysteem te leveren.

Dat meldt het doorgaans betrouwbare Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Hoeveel een licentie voor Windows RT precies kost is niet bekend, maar geruchten voor de lancering van Windows 8 stelden dat de prijs rond de 85 dollar zou liggen. Google stelt Android gratis beschikbaar voor fabrikanten.

De prijs voor kleine tablets, zoals de Iconia W3 van Acer, zou dan lager komen te liggen. Die tablet draait echter op de volledige versie van Windows 8. Een kleine Windows-tablet met RT, de speciale tabletversie van Windows, is nog niet aangekondigd.

Windows

Vooralsnog verschijnen er weinig apparaten met Windows RT op de markt. Veel fabrikanten kiezen ervoor om apparaten te maken met de volledige versie van Windows 8, waar ook desktopapplicaties op kunnen worden gezet.

HTC schrapte al eens plannen voor een grote Windows RT-tablet wegens zwakke vraag. HP zegt geen interesse te hebben in het maken van een tablet met RT, terwijl Samsung nog niet heeft besloten of het een vervolg zal uitbrengen op de Ativ Tab. Acer zei al eens dat Windows RT 'niet de moeite waard' was.

In een interview met de Wall Street Journal stelt directeur J.T. Wang maandag nogmaals dat het besturingssysteem weinig succesvol is. Hij noemt Windows RT 'niet meer zo invloedrijk' en stelt dat Acer nog steeds niet heeft besloten of het een apparaat ermee wil maken.

XPS 10

Dell werkt nog wel aan een tablet met Windows RT, meldt Bloomberg. Er zou een nieuwe versie van de XPS 10 verschijnen. "We merken dat klanten die hem gebruiken heel erg blij zijn, maar er zijn er niet genoeg die weten wat het is en waarom ze het zouden moeten gebruiken", zegt Neil Hand, hoofd van de tabletafdeling van Dell.

Ook HTC zou nog werken aan een RT-tablet van 7 inch. Volgens Bloomberg zal Microsoft deze week tijdens de Computex-beurs nogmaals tegenover zijn partners benadrukken dat het toegewijd is aan Windows RT.

Intel

Volgens Wes Miller, een analist bij Kirkland, zorgt de nieuwe generatie Intel-processors mogelijk voor nog meer problemen met de verkoop van Windows RT. Het besturingssysteem werd in het leven geroepen om te draaien op zuinige chips van ARM, maar omdat de Haswell-generatie van Intel ook erg zuinig is, zou RT overbodig kunnen worden.

Volgens recente cijfers van Strategy Analytics draait inmiddels zo'n 7 procent van alle tablets op Windows 8 of Windows RT. Een uitsplitsing tussen de twee werd niet gemaakt.

iOS bleef in het eerste kwartaal van 2013 het grootste besturingssysteem voor tablets met 48,2 procent van de markt. Android volgt kort daarachter met 43,3 procent.

Microsoft brengt deze zomer Windows 8.1 uit. Lees hier meer over de nieuwe versie.