Intel brengt in de eerste week van juni een nieuwe generatie Core-processors uit voor desktops, laptops en high-end tablets. De nieuwe chips beloven sterk verbeterde accuprestaties en zouden slankere computers en tablets mogelijk maken.

Op 4 juni lanceert Intel zijn vierde generatie Core-processors met codenaam Haswell, zo maakte het bedrijf zaterdag bekend. De rekenchips volgen de derdegeneratie Ivy Bridge-processors op en zijn ontworpen voor allerlei soorten systemen, van desktops en laptops tot ultrabooks, convertibles en tablets.

Met de nieuwe processors belooft Intel verbeterde grafische prestaties en vooral meer energie-efficiëntie. Volgens het bedrijf zouden de energieprestaties van de nieuwe chipgeneratie zelfs 50 procent beter zijn dan die van de huidige Ivy Bridge-generatie. 

Zo zouden de accu's van laptops ruim negen uur meegaan bij het afspelen van hd-video, waar laptops met de huidige chips het na zes uur al voor gezien houden. De stand-bytijd zou ondertussen toenemen van vier en een halve dag tot tien à dertien dagen.

Slankere tablets

Ook moet een nieuwe subserie voor tablets, de Y-serie, resulteren in slankere tablets en convertibles. De Y-serie voorziet in extra zuinige chips die minder koeling nodig hebben en daardoor minder ruimte vereisen. Deze chips zouden tablets met een dikte van 1 centimeter mogelijk maken.

Daarnaast heeft Intel met de lancering van zijn Haswell-serie tevens de eisen voor ultrabooks aangescherpt. Ultrabooks die met nieuwe chips worden uitgerust, moeten over een touchscreen beschikken en voorzien zijn van Intel Wireless Display, een functie die beeld en geluid draadloos naar tv's kan sturen.

Sneller uit slaapstand

Ook moeten nieuwe ultrabooks een verbeterde batterijduur hebben en binnen drie seconden uit de slaapstand kunnen worden gehaald. Bovendien eist Intel dat fabrikanten een stereomicrofoon inbouwen, om de hardware voor te bereiden op spraakbedieningssoftware die in de toekomst zal verschijnen.

De lancering van de nieuwe chipserie valt samen met computerbeurs Computex 2013 in Taiwan. Hier zullen diverse computerfabrikanten nieuwe computers en tablets tonen die over Haswell-processors beschikken. 

Bekijk 10 tips om zelf de accuduur van smartphones en tablets te verlengen