Wetenschappers aan een universiteit in Singapore hebben een nieuwe camerasensor ontwikkeld die duizend keer gevoeliger zou zijn dan huidige sensors. Dit moet leiden tot betere fotoprestaties bij donkere omstandigheden.

De nieuwe beeldsensor zou duizend keer lichtgevoeliger zijn dan de sensors die in huidige camera's te vinden zijn. Hierdoor belooft de nieuwe uitvinding mooiere foto's op te leveren bij slecht licht. Mogelijk kunnen camerasensors ook een stuk kleiner worden gemaakt, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt.

Bovendien verbruikt het nieuwe cameraonderdeel tien keer minder energie en is hij vijf keer goedkoper, aldus onderzoekers aan de technische universiteit van Nanyang in Singapore.

Breder lichtspectrum

Het kleinood is vervaardigd van grafeen, wat ervoor zorgt dat de elektronendeeltjes die door invallend licht worden opgewekt, langer vastgehouden kunnen worden door de sensor. Daarnaast zou de nieuwe sensor een breder lichtspectrum kunnen opvangen dan huidige camerasensors.

Mede-uitvinder professor Wang Qijie stelt bovendien dat de nieuwe technologie eenvoudig te implementeren is, omdat fabrikanten min of meer hetzelfde productieproces kunnen aanhouden als bij momenteel gangbare CMOS-sensors. 

De wetenschappers achter de technologie zijn van plan om de sensor allereerst door te ontwikkelen voor gebruik in beveiligingsapparaten en satellieten. In de toekomst zou de techniek echter ook toegepast kunnen worden in consumentencamera's.