Onderzoekers hebben een robot gemaakt die door middel van een Kinect-camera bewegingen van mensen analyseert en voorspelt wat ze daarna gaan doen.

Zo kan de robot bijvoorbeeld zien dat je met een pan naar de koelkast loopt, en ondertussen alvast de deur voor je openen, meldt ExtremeTech. De onderzoekers van Cornell University demonstreren in twee video's hoe de robot werkt en wat deze 'ziet'.

Zo kan de robot ook zien wanneer je van plan bent om een kopje op te tillen. Het apparaat weet dan dat het niet moet bijschenken, omdat het kopje zal worden verplaatst. Pas als het kopje weer wordt neergezet, wordt je drankje bijgevuld.

De Kinect, een camera die gemaakt wordt door Microsoft en oorspronkelijk bedoeld is voor de Xbox 360, wordt steeds vaker voor andere doeleinden gebruikt. Zo werd het apparaat gehackt zodat er een muisaanwijzer mee kan worden bestuurd. Ook toonde Toyota al een prototype van een auto met Kinect-sensoren die de eigenaar herkennen.

Training

De robot van Cornell werd 'getraind' door korte opnames te nemen van dagelijkse bewegingen, zoals tandenpoetsen, drinken, pillendozen openen, snijden, praten en schrijven. Met die data leerde de robot herkennen hoe mensen zoal bewegen.

Aan de hand van die gegevens leerde de robot ook voorspellingen maken om in te kunnen spelen op toekomstig gedrag. De code en gegevens van de robot zijn online beschikbaar gemaakt zodat deze door iedereen kunnen worden bekeken en verbeterd.

Samen met de Xbox One komt een nieuwe versie van de Kinect-camera uit. Deze is volgens Microsoft nog preciezer en werkt beter in het donker. Bovendien kan de camera minuscule bewegingen in lichamen detecteren en zo de hartslag van personen meten.