Nieuwe software maakt het mogelijk dat de slimme bril van Google live gezichten kan herkennen en informatie over de persoon kan geven.

Dat melden The Telegraph en TechCrunch. De software wordt ontwikkeld door Lamda Labs uit San Francisco en werkt op dit moment enkel door een foto met Google Glass te schieten waarna de gezichtsherkenningstechnologie wordt geactiveerd.

De volgende versie van de software moet gezichten live herkennen waarna de informatie op het prisma van Glass wordt geprojecteerd. Lamda Labs claimt dat zijn software al door meer dan 1000 ontwikkelaars wordt gebruikt die tezamen vijf miljoen keer per maand de gezichtsherkenningsfunctionaliteit raadplegen.

Kritiek

Door de live gezichtsherkenningstechnologie kunnen personen direct aan hun Facebook- of LinkedIn-profiel worden gekoppeld door alleen via Glass naar ze te kijken.

Google heeft een dergelijke functionaliteit met Glass niet verboden. De internetgigant wil wel iedereen eraan herinneren dat Glass niet standaard over deze functionaliteit beschikt, maar dat het software van derden is die dit mogelijk maakt. "We hebben steeds gezegd dat we geen gezichtsherkenningsfeatures aan Glass toevoegen. Als we dergelijke opties zelf beschikbaar maken, hanteren we in ieder geval stevige privacybeveiligingen."

Glass krijgt in de Verenigde Staten veel kritiek vanwege privacygevoelige vraagstukken.

Lees ook onze hands-on van Google Glass op NUtech