Slimme koelkasten, wasmachines en ovens die met de smartphone bestuurd kunnen worden, komen voorlopig nog niet naar Nederland.

Dat laat LG desgevraagd aan NUtech.nl weten op het hoofdkantoor in Seoul, Zuid-Korea.

Net als op gadgetsbeurs CES in januari, toont LG in Seoul tijdens een persreis tal van nieuwe slimme huishoudelijke apparaten. Deze koelkasten, wasmachines, ovens, tv’s en stofzuigers zijn te bedienen met een app.

Hoewel de eerste modellen al verkocht worden in thuisland Zuid-Korea, moet Nederland nog wel even op de producten wachten. De huishoudelijke apparaten worden in ieder geval niet meer dit jaar verkocht, maar er wordt wel gekeken om de volledige lijn in 2014 en 2015 uit te rollen.

Robotstofzuiger

Sinds mei verkoopt LG in Nederland overigens wel al een robotstofzuiger die op afstand aangezet kan worden en zelf het huis stofzuigt met behulp van diverse sensors. Ook de genoemde koelkasten en wasmachines kunnen op afstand aangezet worden, zodat de was klaar is als de gebruiker thuiskomt of er vanaf kantoor kan worden gecontroleerd welke ingrediënten er nog in de koelkast liggen.

Bekijk een eerdere video van de slimme huishoudelijke apparaten van LG en Samsung:

De robotstofzuiger kan ook met spraak worden bestuurd, maar LG is momenteel nog niet van plan spraakbesturing naar andere huishoudelijke apparaten te brengen. Darren Ham van het Research and Development team Home Appliance bij LG laat in een reactie op een vraag van NUtech wel weten dat het bedrijf de stap niet uitsluit: “Als er vraag naar is kunnen wij het eenvoudig implementeren. De technologie is er.”

“Wat ook al in Nederland kan is zelfdiagnose bij problemen”, legt een woordvoerder van LG Nederland uit. “Aan de hand van specifieke storingen in bijvoorbeeld een wasmachine kan via een app worden getoond wat de gebruiker eventueel kan doen. Deze informatie wordt ook naar de servers van LG gestuurd, zodat als er een monteur nodig is hij altijd de juiste onderdelen bij zich heeft.”

Stoomkast

LG heeft in het Home Appliance-assortiment ook een soort stoomcabine die onder meer colberts en overhemden kreuk- en geurvrij maakt. De Styler, zoals de kast genoemd wordt, is momenteel alleen nog in Zuid-Korea te krijgen voor omgerekend 1500 tot 2000 dollar. Het product zal uiteindelijk wel naar Nederland komen, maar wanneer is niet bekend.

De Styler werkt met stoom en kan ook bepaalde geuren toevoegen. Door de kleding heen en weer te schudden met 200 bewegingen per minuut, worden kreukels en geurtjes verwijderd. Het is niet hetzelfde als kleding naar de stomerij brengen, omdat de stof daar ook echt wordt gereinigd. Een etensvlek zal er bij de Styler niet uitgaan.

Een video van de Styler: