Apple werkt volgens hardnekkige geruchten aan een iWatch. Het slimme horloge dat gekoppeld moet worden aan een iPhone wordt naar verwachting in oktober gelanceerd. Diverse details zijn al via bronnen en patenten gelekt. 

1.) Scherm

Er zijn nog nergens foto's opgedoken van de iWatch, maar het betrouwbare Reuters meldt dat het horloge een scherm krijgt van 2,5 inch. Dat zou vrij fors zijn in vergelijking met de 1,63 inch van de Gear van Samsung.

The Wall Street Journal, dat doorgaans ook over goede bronnen beschikt, meldt echter dat er verschillende varianten uitkomen met afwijkende ontwerpen en schermformaten. Volgens de analist Ming-Chi Kuo komen er formaten van 1,4 en 1,5 inch, iets kleinere dan veel huidige Android-smartwatches. Het horlogedisplay zou uitgerust worden met het sterkere saffierglas.

Tal van media hebben bovendien gemeld dat het scherm licht gebogen zou zijn. Er gingen zelfs berichten over een buigbaar scherm, hoewel dat onwaarschijnlijker lijkt omdat Apple naar verluidt in het eerste jaar al vijftig miljoen exemplaren wil verschepen.

In december kreeg Apple een patent toegewezen voor het maken van gebogen touchscreens. Het patent beschrijft een manier om gebolde schermen te maken die zowel in beeldkwaliteit als aanraakgevoeligheid niet onder zouden moeten doen voor platte schermen.

Een concept ontworpen op basis van geruchten over de iWatch

2.) Lanceringsdatum

Naar verwachting zal de iWatch op 9 september 2014 getoond worden samen met de iPhone. Dat het horloge dan ook direct in de winkels komt te liggen is zeer onwaarschijnlijk. Volgens bronnen is de productie nog niet begonnen en er zijn ook nog geen foto's gelekt wat erop wijst dat het product nog in de ontwikkelfase is.

Waarschijnlijker is een lancering begin 2015. Wat de naam betreft: Apple heeft inmiddels de merknaam iWatch in diverse landen geregistreerd. Zodoende lijkt dit bevestigd. 

3.) Functionaliteit

Het horloge zal gaan draaien op een aangepaste versie van iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad, en kan daardoor communiceren met die apparaten. Zo kan het bepaalde functies van de iPhone overnemen waardoor e-mails en sms'jes gelezen kunnen worden op het horloge.

Het horloge zou verder uitgerust worden met een nfc-chip, zodat er mobiele betalingen mee gemaakt kunnen worden. Dit zou een van de pijlers zijn waar Apple op gaat mikken de komende tijd. De nfc-technologie zit naar verluidt ook in de aankomende iPhone 6.

Verder is de verwachting dat Apple de iWatch zwaar focust op gezondheid. Het horloge zou ruim tien sensoren bevatten die de gezondheid en activiteit van de gebruiker meten. Er gaan geruchten over een hartslagmeter en bloeddruksensor. 

Apple hint daar zelf al naar in het aangekondigde iOS 8 waar een Health-app in te vinden is waar dit soort gegevens in kunnen worden opgeslagen.

De geruchten worden kracht bijgezet door twee medisch ingenieurs die Apple in januari heeft aangenomen. Apple nam eerder al twee voormalig medewerkers van Nike aan, waaronder de ontwerper van fitnessarmband Fuelband.

Een afbeelding uit een patentaanvraag van Apple

De communicatie tussen iWatch en andere apparaten gaat mogelijk op basis van bluetooth-LT. Die engergiezuinige vorm van buetooth is aanwezig op communicatiechips van een bedrijf dat Apple heeft overgenomen. Naast energiezuinig zijn de chips ook erg klein en daarom erg geschikt voor in een apparaat als de iWatch.

4.) Sensoren

Volgens de Wall Street Journal zal de iWatch zeker tien sensoren aan boord hebben, die allerlei informatie over de gebruiker verzamelen.

Apple Insider maakte eind juni melding van drie nieuwe patenten die door Apple zijn aangevraagd en meer inzicht geven in de sensoren in de mogelijke iWatch.

Het eerste patent omschrijft een technologie waardoor sensoren in een smartwatch herkennen wat de gebruiker aan het doen is en daarop anticipeert. Zo zou de iWatch kunnen weten wanneer een gebruiker aan het hardlopen is op basis van hartslag.

Vervolgens kan met een locatiemeting worden achterhaald dat de gebruiker niet beweegt en dus op een loopband staat. Met deze informatie zou de iWatch in combinatie met een iPhone de resultaten van hardloopsessies op de loopband kunnen bijhouden in een app.

Het tweede patent ziet toe op een smartwatch die meet of een gebruiker aan het slapen is en meldingen daarop aanpast. Bovendien zou de smartwatch leren van het patroon van de gebruiker en ook de wekker kunnen aanpassen.

Bovendien zouden twee iWatches in één kamer informatie van elkaar kunnen ontvangen. Meet iWatch 1 dat de gebruiker slaapt, zullen meldingen op iWatch 2 alleen met een trilsignaal binnenkomen om de eerste persoon niet wakker te maken.

In het derde patent wordt een situatie omschreven waarbij het horloge voor de wekker al veel beweging waarneemt en daardoor alvast gemiste meldingen van de nacht doorstuurt en de wekker uitschakelt. Als slechts een korte beweging wordt waargenomen, bijvoorbeeld het controleren van de tijd, zal het horloge geen actie ondernemen.

5.) Opladen

De iWatch zou de mogelijkheid krijgen draadloos op te laden. Niet door het horloge op een laadplaatje te leggen zoals bij sommige smartphones al mogelijk is, maar volledig contactloos. Daarbij zou er tot een meter afstand tussen de lader en de iWatch kunnen zijn. De functie zou een manier zijn om te voorkomen dat gebruikers de smartwatch vaak moeten opladen.

The New York Times weet op basis van anonieme bronnen te melden dat Apple experimenteert met het opladen via zonnepanelen in het scherm en via bewegingen.