Lenovo heeft een bijzonder goed jaar achter de rug waarin het de winst met 38 procent zag toenemen tot 635 miljoen dollar. Ondanks een krimpende pc-markt wist het bedrijf positieve cijfers te noteren.

Dat maakt de fabrikant van pc's, tablets en smartphones donderdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Over het gebroken boekjaar dat afliep op 31 maart 2013 kwam de totale omzet uit op 34 miljard dollar, 15 procent meer dan het jaar daarvoor. De winst steeg zelfs met 38 procent. Dat is deels te danken aan een heel sterk laatste kwartaal waarin de winst met 90 procent steeg tot 127 miljoen dollar.

Veel pc-fabrikanten als HP en Acer hebben last van de krimpende pc-markt, maar Lenovo heeft juist een hoger marktaandeel dan ooit tevoren. Wel ziet het de pc-verkopen in het vierde kwartaal licht krimpen met 2 procent.

Mobiel en Windows 8

Het bedrijf richt zich het afgelopen jaar ook veel meer op tablets en smartphones. Die verkoop groeide met 74 procent, maar de pc-tak blijft goed voor 83 procent van de inkomsten bij Lenovo. "Het aantal verscheepte pc's groeide met 10,2 procent in vergelijking met vorig jaar", aldus Lenovo in een verklaring. "De totale industrie kromp in die tijd met 8,1 procent."

De pc-markt heeft het lastig juist door de komst van tablets en smartphones en de laatste tijd krijgt ook regelmatig Microsoft de schuld van de krimpende verkopen. Windows 8 zou consumenten niet overtuigen. Microsoft pareert die kritiek overigens en wijst met een beschuldigende vinger naar de fabrikanten zelf.