Mercedes heeft diverse nieuwe technologieën in de nieuwe S-klasse verwerkt waardoor de auto in bepaalde situaties zelf kan rijden of bijvoorbeeld zelfstandig kan remmen.

De nieuwe S-klasse gaat in september in de verkoop vanaf 100.000 dollar en beschikt over diverse nieuwe technieken.

Zo is de auto uitgerust met 30 sensoren en diverse camera’s. Daarmee kan de auto ander verkeer en voetgangers in de gaten houden en de bestuurder waarschuwen voor een naderende botsing. Tot een snelheid van 50 kilometer per uur kan de nieuwe S-klasse zelf remmen als de auto gevaar ziet aankomen.

De auto kan zichzelf bovendien tot een snelheid van 200 kilometer per uur in de juiste baan houden en waarschuwt de bestuurder als hij van baan wil wisselen terwijl er bijvoorbeeld een auto aankomt. Ook is het mogelijk in een file de auto automatisch het andere verkeer te laten volgen.

Naast deze technologieën waar de auto deels zelfstandig mee kan rijden, gebruikt Mercedes ook technieken waardoor de auto bijvoorbeeld automatisch de vering aanpast aan het wegdek.

Veiligheid

De automaker probeert met een nieuwe variant van Pre Safe de auto ook veiliger te maken. De vernieuwde technologie herkent het gevaar van een kop-staartbotsing en waarschuwt het achterliggende verkeer door de lichten kort te laten knipperen. 

Mocht een ongeval zich toch voordoen kan de auto door middel van de gordels de bestuurder en medepassagier ‘wegtrekken’ van de plek waar een eventuele botsing plaatsvindt. Daardoor zouden mogelijke verwondingen beperkt moeten worden.

Massage

Tot slot kan de auto zichzelf ook inparkeren en zijn de stoelen uitgerust met een nieuwe massagefunctie. Veertien luchtkussens in de stoelen kunnen het effect van een hot stone-massage nabootsen door zichzelf heel snel op te warmen en af te koelen.

Het CDA riep onlangs al op tot acceptatie van zelfrijdende auto's. De partij wil dat Nederland en andere EU-landen zich voorbereiden op de komst van autonome auto's. Google is al jaren bezig met een zelfrijdende auto die inmiddels in verschillende Amerikaanse staten de weg op mag. Tesla gaat mogelijk met de zoekgigant samenwerken.