Google kondigde tijdens de drie uur durende openings-keynote van zijn I/O conferentie tal van nieuwe en vernieuwde producten en diensten aan. NUtech heeft een overzicht.

Android

Een nieuwe versie van Android heeft Google niet laten zien. Wel kon het bedrijf een explosieve gebruikersgroei ten opzichte van vorig jaar melden.

In september 2012 waren er 500 miljoen Android-apparaten geactiveerd, nu is dat volgens Google haast verdubbeld tot ruim 900 miljoen geactiveerde apparaten.

Ook het aantal gedownloade Android-apps is flink toegenomen. De teller staat nu op 48 miljard. Google zit Apple op de hielen, gisteren werd de vijftig miljardste download in de App Store gehaald.

Het aantal gedownloade apps groeit sneller aan de kant van Google. Apple tikte in maart 2012 al de 25 miljard aan, Google bereikte dat aantal pas in september vorig jaar.

Maps

Een flink vernieuwde versie van Maps is vanaf de zomer beschikbaar in zowel de browser als via de apps voor Android en iPhone. Ook een iPad-versie van Maps is aangekondigd.

Maps is volgens Google helemaal opnieuw ontworpen en integreert Street View en Google Earth in de kaartendienst. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk helemaal uit te zoomen tot in de ruimte. Wolken die dan te zien zijn, zijn een accurate live weergave.

Ook krijgen de kaarten meer ruimte op het scherm. De interfacebalk aan de linkerkant van het scherm verdwijnt, daar komen losse blokken voor in de plaats.

De kaarten in de nieuwe versie zijn bovendien vector-afbeeldingen. Daardoor zal Maps veel sneller laden: nu moeten voor ieder zoomniveau nog nieuwe kaarten worden geladen. Straks is een keer laden voldoende.

Play Games

Geruchten wezen al op een gameservice voor Android. Met Google Play Games kan voorgang in games via de cloud tussen verschillende apparaten worden gedeeld.

Ook het spelen van multiplayergames wordt veel makkelijker, daarnaast kunnen spelers via het netwerk met elkaar chatten.

Opvallend is dat de dienst ook ondersteund kan worden door games voor iOS. Zo kan een spel dat is begonnen op een iPhone in de toekomst worden voortgezet op Android en andersom.

Google Now

Bijdehante digitale assistent Now krijgt een aantal toevoegingen. Gebruikers kunnen herinneringen inspreken, die komen vervolgens als tekst op het Now-scherm terecht. Now kan ook zoeken naar foto's die in Google+ staan en op verzoek e-mail verzenden.

Ook openbaar vervoer en nieuwe muziek, films, boeken en games komen in Now. Wanneer de vernieuwingen in Nederland doorgevoerd gaan worden is niet duidelijk.

Galaxy S4

Google brengt een versie van de Samsung Galaxy S4 uit met een standaard versie van Android. Normaal gesproken wordt de S4 geleverd met een door Samsung aangepaste interface.

Mede door die aanpassingen krijgt Android op de S4 geen updates op het moment dat die door Google uitgegeven worden. De S4 met het standaard Android is wel gegarandeerd van deze updates.

Het toestel wordt in eerste instantie alleen in de VS verkocht. Google gaat de S4 vanaf eind juni voor 649 dollar in de Play Store verkopen.

HTC heeft overigens laten weten niet van plan te zijn een van zijn toestellen met de standaard versie van Android te gaan aanbieden.

Chrome

De browser van Google heeft nu 750 miljoen gebruikers.

Google toonde een nieuwe functionaliteit: zoeken met stemopdrachtenHet enige wat gebruikers in de toekomst hoeven te zeggen is 'OK Google', gevolgd door een zoekopdracht. Zelfs het indrukken van een knop zou niet nodig zijn.

Ook liet Google een behoorlijk uniek racespel voor in Chrome zien. Bij Chrome Racer moeten alle deelnemers hun telefoons of tablets naast elkaar leggen. Een racecircuit strekt zich dan over alle schermen uit. Het gratis experiment is te gebruiken in Chrome op zowel Android als iOS.

All Access

Google wil de concurrentie aan met Spotify. Een muziekaanbod had het met Play Music al, in de VS komt dat hele aanbod nu voor 9,99 dollar per maand [onbeperkt beschikbaar] onder de noemer All Access. Of en wanneer de dienst in Nederland beschikbaar komt is niet duidelijk.

Daarnaast is een nieuw uiterlijk voor de Play Store in de browser aangekondigd. Het uiterlijk wordt gelijk getrokken met Play Store voor Android. Ook komt er een apart overzicht met apps en games die voor de grotere schermen van tablets zijn geoptimaliseerd.

Hangouts

Google heeft het met Hangouts ook op onder andere Whatsapp voorzien. De nieuwe gratis berichtendienst kwam gisteren direct beschikbaar voor iOS, Android, en als Chrome-plugin.

Daarnaast is de dienst vanuit Gmail te gebruiken. Hangouts vervangt daarmee Google Talk. Hangouts zou volgens Google ook met Glass te gebruiken zijn.

Google+

Ook het sociale netwerk van Google heeft een update gekregen. De tijdlijn heeft nu meerdere kolommen waarin Google Now-achtige kaarten staan. Die zijn om te draaien waarmee meer informatie beschikbaar komt.

Foto's op Google+ kunnen nu in een erg hoge resolutie van 8 megapixel worden getoond. Ook kunnen foto's met Google+ bewerkt worden, waarbij het netwerk zelf suggesties doet. Zo zijn er functies om snel bijvoorbeeld rimpels te wissen en dubbele foto's uit een reeks te verwijderen.

Het sociale netwerk heeft nu 190 miljoen gebruikers. De verbeteringen voor Google+ worden in de loop van volgende week uitgerold.