Steeds meer mensen halen geld op voor gadgets en games door middel van crowdfunding. Kickstarter is verreweg de populairste site om dit te doen.

Op de site is het mogelijk om producten van mensen met een goed idee al te kopen voordat deze zijn ontwikkeld. Zo hoeft de maker niet op zoek naar geld van professionele investeerders, maar kan deze het product ontwikkelen van het geld van enthousiaste fans.

Dat is inmiddels een razend populair concept. Ruim 2,2 miljoen mensen steunden in 2012 een Kickstarter-project. Zo werd meer dan 300 miljoen dollar toegezegd aan 18.109 projecten. NUtech dook in het archief en koos de leukste projecten.

Revolights

Voor de echte Nederlandse fietsgek is er deze innovatie uit Californië. De Revolights zijn een set led-lampen die aaneen wiel worden bevestigd. Als de wielen draaien, worden alleen de voorste en achterste lampjes geactiveerd, wat zorgt voor een fikse witte lichtbundel naar voren en een rode bundel naar achteren. Met een prijs van minstens 200 dollar zijn deze fietslampjes fors duurder dan een setje van de Hema, maar ook een stuk stijlvoller.

Bekijk de Revolights in actie:

Prijs: Vanaf 200 dollar
Opgehaald bedrag: 215.621 dollar
Status: Geleverd. Inmiddels is een tweede versie beschikbaar.

Oculus Rift

De virtual-reality bril Oculus Rift moet gamen voor goed veranderen. Door twee verschillende beelden te presenteren aan de ogen van de gebruiker, wordt een game een 3d-wereld. Dat moet gamen een stuk spannender maken en kan zo realistisch zijn dat het nog moeilijk is om overeind te blijven als beelden van een achtbaan worden getoond. Via Kickstarter werd geld opgehaald om de bril in handen van ontwikkelaars te krijgen. Een versie voor consumenten volgt pas later.

Prijs: vanaf 300 dollar
Opgehaald bedrag: 2.437.429 dollar
Status: Geleverd aan ontwikkelaars

Ghost

Als het aan de makers van Ghost ligt, wordt dit blogplatform de opvolger van het immens populaire Wordpress. Ghost moet bloggen makkelijk maken door overbodige functies achterwege te laten en door de gebruiker met simpele commando's lettertypes te laten wijzigen. Zo worden hekjes (#) voor een zin gebruikt om het lettertype te vergroten en zorgt een sterretje (*) voor een simpele bulletpoint. Een voorproefje is hier te vinden. Ghost is opensource en wordt na verloop van tijd gratis beschikbaar.

Prijs: vanaf 10 pond (vroege toegang)
Opgehaald bedrag: 117.762 pond
Status: Kickstarter nog actief, doel gehaald

Pebble

In een lijst met de beste Kickstarters kan deze moeder aller Kickstarterprojecten niet ontbreken. De Pebble brak alle records en is nog steeds het succesvolste project op de site ooit. Na de populariteit van de smartwatch met een e-paper scherm ontstond zelfs een hele reeks geruchten over gelijksoortige producten van fabrikanten als Apple, Samsung en LG. Na een forse vertraging is de levering van de Pebble inmiddels gestart.

Prijs: Vanaf 115 dollar
Opgehaald bedrag: 10.266.845 dollar
Status: Levering bezig

Coral-bots

Kickstarterprojecten zijn soms frivool, maar de Britse wetenschappers achter de Coral-bot hebben een zeer serieus doel: koraalriffen beschermen. De duikende robots moeten stukken koraal 'vastplakken' aan riffen, om deze weer nieuw leven in te blazen. Een basisversie van de robots bestaat al. Het opgehaalde Kickstarter-bedrag wordt besteed aan het ontwikkelen van 'computervisie' voor de robots.

Prijs: donaties vanaf 10 dollar
Opgehaald bedrag: 27.511 dollar
Status: Kickstarter nog actief, doel van 107.000 dollar nog niet gehaald

3Doodler

3D-printers zijn meestal grote, logge apparaten die door de gebruiker zelf in elkaar moeten worden gezet en vervolgens veel onderhoud nodig hebben. De makers van de 3Doodler willen daar verandering in brengen door het maken van een 3D-print mogelijk te maken met een apparaat ter grootte van een ballpoint. Deze verhit een stuk plastic en maakt 'tekenen' in 3 dimensies mogelijk. De prijs is met 75 dollar bovendien ook een stuk lager dan die van een grote 3D-printer.

Bekijk de 3Doodler in actie:

Prijs: Vanaf 75 dollar
Opgehaald bedrag: 2.344.134 dollar
Status: Productie, levering verwacht vanaf augustus

Ouya

Android kennen we van smartphones en tablets, maar de bedenkers van de Ouya vinden het besturingssysteem ook uiterst geschikt voor een gameconsole. Met zijn lage prijs moet de Ouya een geduchte concurrent worden voor bekende namen als de Xbox, Playstation en Wii. Na een enorm succesvolle campagne op Kickstarter wist Ouya nog eens 15 miljoen dollar op te halen van 'traditionele' investeerders. De eerste exemplaren zijn inmiddels geleverd, maar een defect in de controller zorgde voor een maand extra vertraging.

Prijs: Vanaf 99 dollar
Opgehaald bedrag: 8.596.474 dollar
Status: Levering verwacht in juni

Plant Link

Moeite om je planten in leven te houden? Met de Plant Link hoef je je nooit meer zorgen te maken over de juiste hoeveelheid water en voeding. Een sensor in de aarde meet de vochtigheid en vertelt je in een e-mail of via een app wanneer je plant dorst heeft. Duurdere varianten worden geleverd met een systeem die zelfs de watertoevoer kan automatiseren. 

Prijs: Vanaf 99 dollar
Opgehaald bedrag: 96.690 dollar
Status: Levering verwacht in juni

Double Fine Adventure / Broken Age

Toen de bekende game-ontwikkelaar Tim Schafer een nieuw point-and-click avontuur wilde maken, besloot hij het geld direct op te halen bij fans. Bovendien wilde Schafer een documentaire laten maken over het proces achter de ontwikkeling van de game, die ook werd betaald door de opgehaalde Kickstarter-donaties. Schafer, bekend van titels als Full Throttle en Psychonauts, dacht dat het maken van een eerlijke documentaire onmogelijk zou zijn met traditionele investeerders voor de game. Met zijn Kickstarter haalde hij miljoenen op, maar de game, die inmiddels de titel Broken Age heeft gekregen, is ernstig vertraagd. De game moest eigenlijk in oktober 2012 klaar zijn, maar wordt nu in september verwacht.

Prijs: 15 dollar (game), 30 dollar (documentaire)
Opgehaald bedrag: 3.336.371 dollar
Status: Levering verwacht in september

Memoto

Maak je nog niet genoeg foto's met je smartphone? De Memoto doet dit automatisch voor je. Hang de camera om je nek en hij maakt twee keer per minuut een foto met gps-locatie. Zo wordt je leven letterlijk en figuurlijk in kaart gebracht. De bediening is eenvoudig, want er zijn geen knoppen. Als je de Memoto via usb aan je computer koppelt worden alle foto's automatisch geüpload en beschikbaar gemaakt in de Memoto-app.

Prijs: Vanaf 199 dollar
Opgehaald bedrag: 550.189 dollar
Status: Levering binnenkort verwacht