Elk jaar houdt Google een grote conferentie voor ontwikkelaars, waar het aankondigingen rond producten als Android, Chrome en Glass doet. NUtech is daar deze week bij aanwezig en zet de verwachtingen op een rijtje.

Google I/O is dit jaar iets anders dan in voorgaande jaren. In voorgaande jaren waren er altijd twee keynotes waarin aankondigingen werden gedaan: één voor Android en één voor Chrome. Dit jaar zijn beiden gecombineerd in één drie uur durend evenement op woensdagavond (Nederlandse tijd).

Hoewel sommigen dit zien als een aanwijzing dat Google van plan is om Chrome en Android nauwer met elkaar te integreren, liet Google in maart weten dat het twee aparte producten blijven. Een combinatie van Chrome OS en Android hoeven we dus niet te verwachten.

Android

Wel is het zeer waarschijnlijk dat Android wordt vernieuwd. Lange tijd werd de introductie van Android 5.0 (Key Lime Pie) verwacht, maar onlangs werden aanwijzingen gevonden dat de volgende versie 4.3 zal zijn. 

Wat daarin precies zal veranderen, is onduidelijk. Het lijkt er in ieder geval op dat Google een gamescentrum voor Android aan het maken is. De eerste screenshots daarvan zijn inmiddels uitgelekt, wat erop zou kunnen wijzen dat de introductie hiervan nabij is.

Ook nam het bedrijf onlangs een hoofd game-ontwikkeling aan, wat er mogelijk op wijst dat het zelf games wil gaan ontwikkelen.

Naast deze vernieuwing heeft Google details over de volgende versie van Android goed geheim weten te houden. Het is dus nog even afwachten.

Gamescentrum voor Android

Gamescentrum voor Android

Nexus

Bij een nieuwe versie van Android worden doorgaans ook nieuwe Nexus-toestellen gepresenteerd. Dat zijn smartphones en tablets die Google maakt in samenwerking met hardware-fabrikanten als Samsung, LG en Asus. Google gebruikt de Nexus-toestellen als 'baken' om aan andere fabrikanten te laten zien waar Android toe in staat is.

Er gaan hardnekkige geruchten dat Asus met een nieuwe versie van de Nexus 7-tablet komt. De Android-tablet was een van de eerste met een prijs van minder dan 250 euro (zelfs 199 dollar in de VS). Sindsdien zijn kleinere, goedkopere tablets steeds populairder geworden ten koste van grotere en duurdere modellen.

Ook de Nexus 4 krijgt mogelijk een update. Er gaan geruchten over een versie die min of meer gelijk blijft aan het huidige model, maar met ondersteuning voor 4G-internet.

Er gaan echter ook geruchten over een 'Nexus 5' van LG: een geheel nieuw toestel met betere specificaties. Onlangs verschenen foto's van een mysterieus LG-toestel online, wat speculatie over een nieuwe Nexus weer deed opwaaien.

Mysterieuze LG-smartphone

Mysterieuze LG-smartphone

Samsung zou bovendien plannen hebben voor een Nexus 11, de opvolger van de goed ontvangen Nexus 10. Dat toestel zou echter nog wachten op goedkeuring van Google en verschijnt mogelijk dus pas later.

X Phone

Ook is het mogelijk dat Motorola weer een nieuwe smartphone maakt. Het bedrijf werd in 2011 door Google overgenomen en sindsdien zijn de verwachtingen voor een nieuw toestel hooggespannen. In maart verschenen foto's van een onaangekondigd toestel met een scherm van 4,65 inch. 

Ook meldde de betrouwbare Wall Street Journal dat de twee bedrijven werken aan een 'X Phone en tablet' met een buigbaar scherm. De lancering daarvan is mogelijk pas later in het jaar.

Google Maps

Enkele diensten van Google zullen waarschijnlijk ook vernieuwd worden. Zo lekten er onlangs screenshots uit van een nieuwe versie van Google Maps met een geheel nieuw uiterlijk. 

Nieuw Google Maps

Nieuw Google Maps

De kaartendienst zou gaan werken met 'flat design' en het linkermenu zou verdwijnen. In plaats daarvan zouden kaarten met informatie over de kaart heen worden weergegeven. Ook de kleuren, iconen en tekst van de kaarten zou opnieuw ontworpen zijn.

Babel

Google zou ook zijn chatdiensten willen vernieuwen. Momenteel heeft het bedrijf met Google Talk, Voice, Messenger en Hangouts een heel scala aan manieren om met elkaar te communiceren.

Dat aantal zou worden teruggebracht tot één: Google Babel. Daarmee zou kunnen worden gechat, gebeld en gevideochat. De dienst zou worden geïntegreerd in Gmail en Google+.

Google Now

De locatiedienst Google Now werd vorig jaar tijdens Google I/O geïntroduceerd. Sindsdien is de dienst die contextuele informatie presenteert flink uitgebreid en verschenen voor iOS. 

Waarschijnlijk wordt Now binnenkort aan de desktopversie van Google Search toegevoegd. Daar worden dan 'kaarten' getoond met informatie over de locatie en kalender van de gebruiker. Mogelijk worden ook nieuwe functies voor de dienst gepresenteerd.

Toekomst

Naast deze projecten werkt Google ook nog aan een aantal producten die voorlopig nog niet zullen verschijnen voor consumenten. Vorig jaar tijdens Google I/O toonde het bedrijf voor het eerst Google Glass, de bril die onder meer e-mails en routes kan tonen.

Google Glass

Google Glass

De bril, die inmiddels in handen van enkele ontwikkelaars is, zal waarschijnlijk pas in 2014 verschijnen. Grote aankondigingen rond dit product zijn dus onwaarschijnlijk, maar Google houdt wel een reeks sessies met ontwikkelaars over het maken van apps voor Glass. 

Daarnaast werkt Google nog aan zijn zelfrijdende auto en beloofde de geheimzinnige Google X-onderzoeksafdeling in maart een 'nieuwe ontdekking' te zullen aankondigen.

Woensdag om 6 uur 's avonds begint de persconferentie van Google. NUtech is in San Fransisco aanwezig en zal een liveblog bijhouden over alle aankondigingen.