Amerikaanse onderzoekers en het Amerikaanse leger werken aan een robothand die veel gewicht kan tillen, erg robuust is en tegelijkertijd zo verfijnd is dat hij erg kleine en dunne objecten op kan pakken.

De onderzoekers van iRobot werken al veel langer samen met the Defense Advanced Research Project Agency (DARPA), een onderdeel van het Amerikaanse leger, aan de robothand.

In een nieuwe video die recent gepubliceerd is, blijkt dat de hand bijzonder subtiel te werk kan gaan. Zo wordt getoond dat het mogelijk is een sleutel of papiertje op te pakken. De robothand kan zelfs een sleutel in een slot omdraaien.

Ook wordt in de beelden duidelijk dat de hand tegen een stootje kan. Zo slaan de onderzoekers met een honkbalknuppel tegen de robothand aan terwijl die een bal vastheeft. De hand veert flexibel met de klap mee en zorgt zo dat de 'vingers' niet breken. Tot slot tonen de onderzoekers dat de hand in ieder geval 22,5 kilo aan materiaal kan tillen.

In welk stadium de ontwikkeling zich precies bevindt is onduidelijk. Ook de uiteindelijke vorm van de hand is mogelijk nog niet definitief. Op dit moment beschikt het apparaat over drie vingers.