Er zijn in het eerste kwartaal van 2013 meer tablets verscheept dan in de eerste helft van 2012.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. In totaal werden ruim 49 miljoen tablets verscheept, zo'n 142 procent meer dan een jaar eerder.

Alle grote tabletfabrikanten zagen hun verkopen flink stijgen. Apple blijft de grootste fabrikant, met 39,6 procent van de wereldwijde markt. Er zouden in het eerste kwartaal bijna 20 miljoen iPads zijn verscheept. Het marktaandeel van Samsung verdubbelde bijna, van 11,3 procent in 2012 tot 17,9 procent nu.

Er worden inmiddels meer Android-tablets dan iPads verscheept, meldt IDC. Het besturingssysteem zou op 56,5 procent van alle verscheepte tablets zijn geïnstalleerd. Vooral goedkope tablets doen het goed, meldt een zegsman tegenover Reuters

Onbekende merken

Het gaat vaak om apparaten van onbekende merken. Die zijn inmiddels goed voor ruim 30 procent van alle geproduceerde apparaten, zo'n 15,5 miljoen stuks in het eerste kwartaal.

De verkoop van de Microsoft Surface lijkt moeizaam te verlopen. Microsoft heeft volgens IDC minder dan een miljoen tablets verkocht, goed voor 1,8 procent van de markt

De cijfers van IDC wijken af van die van een andere onderzoeker, Strategy Analytics, die onlangs werden gepubliceerd. Daaruit bleek dat iOS nog nipt groter was dan Android op de tabletmarkt. Bovendien zou Windows 8 een groter aandeel hebben veroverd.