De nieuwste versie van iOS krijgt onder leiding van Jonathan Ive een dermate nieuw uiterlijk dat ook het Mac-team moet bijspringen.

Binnen Apple wordt er met haast gewerkt om te zorgen dat iOS 7 klaar is voor een preview tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni. Dat melden bronnen tegenover Bloomberg.

Het uiterlijk van iOS 7 staat sinds eind 2012 onder leiding van Jony Ive, al jaren verantwoordelijk voor het design van de hardware van Apple. Ive kreeg de extra functie nadat voormalig hoofd-iOS Scott Forstall eind 2012 door Apple ontslagen werd.

Geen hout

Geluiden dat iOS onder leiding van Ive ontdaan zal worden van realistische invloeden als houten planken, vilten tapijt en gestikt leren randjes klinken al langer. iOS 7 zou een zogenoemd plat uiterlijk krijgen.

De bronnen van Bloomberg noemen specifiek de houten planken van Newsstand, hier bekend als Kiosk, als onderdeel dat op de schop gaat. Ook de standaard Mail- en Agenda-apps zouden grondig onder handen worden genomen.

Samenwerking

Ive zou nauw met het software-team samenwerken. Dat is nieuw voor Apple: onder Jobs werd het hardware-ontwerp van Ive en zijn vijftien medewerkers zo lang mogelijk strikt geheim gehouden. Verschillende teams hadden onderling nauwelijks contact.

Ive zou nu methodisch iedere verandering in uiterlijk bekijken, alles om een herhaling van het Maps-debacle te voorkomen. Hij zou daarbij samenwerking tussen de verschillende teams aanmoedigen.

Hulp nodig

De uiterlijke veranderingen zijn dermate ingrijpend dat het iOS-team hulp nodig heeft van de werknemers die zich normaal gesproken met Mac OS X bezig houden.

Dat is eerder gebeurd: tijdens de ontwikkeling van de eerste versie van iOS, toen nog iPhone OS. Toen liep versie 10.5 van Apple's besturingssysteem voor laptops en dekstops vertraging op.

Volgende iPhone

Ook zouden de interne deadlines die Apple zich stelt korter zijn dan normaal om maar te zorgen dat de software toonbaar is tijdens tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni. De software zou in ieder geval in september klaar moeten zijn, op tijd voor de verkoop van de opvolger van de iPhone 5.

Het zou daarbij mogelijk zijn dat iOS 7 door het krappe schema in eerste instantie functies mist die oorspronkelijk wel gepland waren.