Facebook heeft zijn eerste eigen Android-versie met de naam Home uitgebracht. Maar is het eigenlijk wel fijn om een smartphone te hebben die voornamelijk om Facebook draait?

Facebook heeft na jaren van geruchten eindelijk een eigen telefoon uitgebracht, de HTC First. Op zich weinig bijzonder, maar door de aangepaste Android-versie Facebook Home die op dat toestel staat is het een echte Facebooktelefoon.

Die door Facebook ontworpen softwarelaag kan naast de HTC First ook een Facebooktelefoon maken van elke HTC One, One X, One X+, Samsung Galaxy S4, S III en Galaxy Note II en is in de Play Store te downloaden.

Facebook Home vervangt daarmee de standaard softwarelaag die HTC en Samsung op die high-end telefoons hebben geïnstalleerd. Dat is in het begin even wennen. Normaal gesproken is er namelijk een duidelijk verschil tussen vergrendelings- en thuisscherm.

Verwarrend

Wanneer je echter een telefoon met Facebook Home aanzet, zie je meteen een bericht van een Facebook-vriend op het scherm. Het scherm zit niet meer echt op slot: je bladert direct door de statusupdates van vrienden.

De manier waarop dat wordt weergegeven is flink anders dan je van Facebook in browser of app gewend bent. Beeld staat centraal, Facebook noemt de weergave dan ook Cover Feed (of Omslagoverzicht). Menig gebruiker zal het in het begin vooral erg verwarrend noemen.

Links het vergrendelscherm, rechts de weergave van apps

De volgorde van de verschillende berichten is niet chronologisch. Je bladert van een bericht van een uur geleden via wat berichten van afgelopen weekend en vorige week naar weer een bericht van vandaag.

Ben je tig statusupdates verder gebladerd is er ook geen manier om snel terug naar het begin te gaan. Snel handmatig terugbladeren zorgt onvermijdelijk voor wat onbedoelde likes, want die deel je uit met een dubbeltap. Een afbeelding in zijn geheel bekijken doe je door de foto ingedrukt te houden, waarna die als het ware terugdeinst zodat alles te zien is.

Onscherpe foto's

De nadruk op beeld pakt niet bijster goed uit op moderne smartphones. Vaak zijn afbeeldingen enorm uitgerekt om het scherm verticaal te kunnen vullen. Bijna niemand gebruikt foto's met een hoge resolutie zoals die in de voorbeelden van Facebook de beeldschermen sieren. In het zeldzame geval dat dat wel gebeurt, schittert Home door de afwezigheid van interface.

Maar lang niet elk Facebook-bericht bevat een afbeelding. In die gevallen wordt de coverfoto van de Facebook-vriend als afbeelding gebruikt. En omdat je het beeld onwillekeurig toch als leidraad gaat gebruiken, denk je bij vaak terugkerende coverfoto's oude berichten tegen te komen wanneer dat niet zo is. De vreemde half-chronologische weergave draagt daar niet aan bij.

Apps openen

Het openen van andere apps gaat gelukkig wel erg eenvoudig. Door op de thuisknop van de telefoon te drukken komt een appscherm tevoorschijn. Dat wijkt niet erg af van hoe dat normaliter op HTC en Samsung wordt weergegeven, al zijn widgets en mapjes niet mogelijk.

Dat scherm is ook te openen door middel van het bolletje onder in beeld. Dat sleep je naar links voor Messenger, naar rechts voor de laatst gekozen app en naar boven voor het appscherm.

Helemaal links staat een lijst met alle apps. Daar tussen vind je ook het icoontje 'meer…', dat naar het HTC of Samsung appscherm leidt zoals dat er standaard uitziet. Bovenaan het appscherm staan drie Facebook-knoppen: Status, Foto en Inchecken.

Wie een wachtwoord gebruikt, komt voor een verrassing te staan: dat wordt pas gevraagd bij het openen van een app. Door Cover Feed bladeren, liken en comments geven kan zonder code of beveiligingspatroon in te vullen. Dat is handmatig anders in te stellen voor een betere beveiliging, maar is als standaard instelling niet erg slim.

Chatheads

Is er dan niks echt leuk of handig aan Facebook Home? Jawel, de Chatheads. Dat is de manier waarop Home je actieve Facebook Messenger- en sms-gesprekken weergeeft: als bolletjes langs de randen van het scherm.

In de bolletjes staat de profielfoto van je chatpartner en ze staan altijd op de voorgrond, welke app je ook aan het gebruiken bent. Staat er eentje in de weg, dan zwiep je die gemakkelijk naar een andere hoek van het scherm. Bewegingen gaan soepel en Chatheads voelen al na een kwartier logisch en natuurlijk aan.

In welke app je ook bezig bent, een chatgesprek met een of meerdere vrienden heb je altijd bij de hand. Ben je klaar met chatten, dan 'gooi' je de Chathead naar de onderkant van het scherm: simpel.

Chatheads: al je chats bij de hand, toch zit het nooit in de weg

Voor wie?

Rest de vraag voor wie Facebook Home precies bedoeld is. Je zou denken voor de diehard Facebook-verslaafde. Maar juist zo'n persoon zal door de verwarrende, niet echt chronologische weergave worden afschrikt. Het gevoel iets te missen overheerst nog te veel bij Home.

De doorsnee Facebook-gebruiker zal in het begin wellicht ongemerkt meer op berichten reageren, meer likes uitdelen en meer meekrijgen van wat er op Facebook gebeurt. Maar dat gaat dan wel ten koste van veel van de functionaliteit van zijn smartphone.

Conclusie

Uiteindelijk voelt Facebook Home als een beknotting ten opzichte van de normale interface van HTC of Samsung. Het is net niet snel genoeg, en basisfuncties als de camera en telefoon zitten weggestopt.

Home moet de toegang tot Facebook simpeler maken, maar maakt de rest van de telefoon daarmee nodeloos ingewikkeld. Home is in zijn huidige vorm voor niemand aantrekkelijk, van incidentele Facebook-gebruiker tot complete fanaat.

Flink lichtpuntje is het feit dat Chatheads ook te gebruiken zijn als Home is uitgeschakeld. Want hoewel Facebook de functie gelijktijdig met Home introduceerde, maken Chatheads deel uit van Facebook Messenger. En dat is in tegenstelling tot Home op praktisch alle Android-telefoons te gebruiken.

Zeker wanneer Chathads ondersteuning krijgt voor meer dan alleen Messenger en sms is het een van de grootste interface-vernieuwingen op Android van de laatste twee jaar.

Facebook Home is gratis in de Play Store te downloaden