Cody Wilson, oprichter van het bedrijf Defense Distributed, zegt dat hij over twee weken een compleet en werkend pistool kan printen.

Dat liet hij aan de website ExtremeTech.com weten. Wilson ontwierp al eerder essentiële wapenonderdelen voor 3D-printers, maar nog niet eerder een compleet en werkend pistool.

Zodra Wilson het pistool heeft geprint en getest en zeker weet dat het werkt, zal hij de bestanden van het 3D-model gratis online zetten.

Het creëren van een 3D-geweer of pistool en het delen van de bestanden is het resultaat van het Defense Distributed Wiki Weapon-project. Wilson wil daarmee iedere Amerikaan in staat stellen om zich te beroepen op het tweede amendement van de grondwet: het recht op het dragen van wapens.

Vergunning

Eerder dit jaar kreeg het bedrijf een vergunning om vuurwapens te produceren met een 3D-printer. Normaal wordt een aanvraag binnen 60 dagen behandeld, maar in dit geval duurde dit ongeveer zes maanden. In de tussentijd maakte Wilson maandenlang prototypes.

In augustus probeerde Wilson geld op te halen voor het initiatief via crowdfundingsite Indiegogo, maar die legde zijn campagne voor 'WikiWeapons' stil. Het bedrijf kreeg veel kritiek op de plannen en de originele leverancier van de 3D-printer trok het apparaat terug.