Het besturingssysteem van Googles augmented reality-bril is al gehackt. 

De bril is pas een paar dagen voor ontwikkelaars beschikbaar, maar een hacker heeft nu al een manier gevonden om Glass te jailbreaken. Dat meldt Forbes. Het nieuws werd gisteren door Android- en iOS-ontwikkelaar Jay Freeman naar buiten gebracht via Twitter. Hij wist een manier te vinden om toegang te krijgen tot het volledige besturingssysteem.

Volgens Freeman is het met de jailbreak mogelijk om alle door Google opgelegde restricties te omzeilen. Het is echter nog niet bekend wat die restricties zouden kunnen zijn bij de consumentenversie van Glass.

De jailbreak was volgens Freeman binnen enkele uren uitvoerbaar. Hij stelt dat de bril feitelijk op Android 4.0.4. draait en daardoor kon hij eerdere, al bekende hackmethodes voor die versie van Android toepassen. Een exploit van de hacker met de naam B1nary bleek doorslaggevend te zijn.

Extra functies

Welke extra functies of toepassingen er nu voor Google Glass mogelijk zijn, kon Freeman niet zeggen. Wel speculeert hij dat het nu theoretisch mogelijk is om data van de bril, zoals foto's en video's, via Bluetooth lokaal op te slaan op bijvoorbeeld een telefoon. Nu wordt die data opgeslagen op Google's servers.

Daarnaast denkt Freeman dat via de jailbreak ook Google's 'remote bricking' voorkomen kan worden. Hiermee kan Google op afstand de bril onklaar maken. Het bedrijf verbiedt ontwikkelaars namelijk deze eerste versie van Glass door te verkopen. 

Of de jailbreak ook op de uiteindelijke consumentenversie van Glass zal werken, is nog niet bekend.

Lees hier onze hands-on met Google Glass