Hands-on: Google Glass voorlopig nog hebbedingetje
Glass is eigenlijk een beperkte smartphone in brilvorm. Je kan foto's en video's maken, je agenda bekijken, er komen e-mails binnen en je kunt oproepen beantwoorden.
Er zit een projector in het montuur verwerkt die door een glazen plaatje, een prisma, de beelden toont voor de ogen van de gebruiker. Het is een rechthoekig scherm dat volgens Google vergelijkbaar is met een 25 inch HD-scherm op 2,43 meter afstand.
In de praktijk is het schermpje vrij klein. Bij een smartphone kan je er nog voor kiezen in te zoomen op een foto of bijvoorbeeld het scherm dichter naar je gezicht brengen. Bij Glass is dat niet het geval en daardoor is het maken van foto's wel leuk, maar het bekijken minder interessant. De foto's zijn bovendien niet van bijzonder goede kwaliteit, minder dan op high end-smartphones. Wel is een foto maken met een bril die je al op hebt handiger dan met een telefoon die je nog uit je broekzak moet halen.
Geprojecteerd scherm
De resolutie van het geprojecteerde scherm is 640x360 pixels. Het 'scherm' is doorzichtig, maar als je je op de projectie focust is het beeld goed zichtbaar en is tekst goed te lezen. Het schermpje wordt vrij hoog geprojecteerd zodat de gebruiker gewoon recht vooruit kan kijken en in een gesprek de gesprekspartner kan aankijken.
Als je informatie op het scherm wilt zien, moet je dus wel enigszins omhoog kijken. De bril zelf zit erg comfortabel. Hij is licht, knelt niet en in de 30 a 40 minuten dat wij de bril konden testen, werd de accu ook niet heet. De bril is niet verstelbaar, maar heeft licht buigzame pootjes.

Het comfort is voor ons een belangrijk onderdeel van Glass. Hoewel in 30 minuten wennen moeilijk is, kunnen wij ons voorstellen dat je de bril op een gegeven moment niet meer opmerkt. Als het geprojecteerde scherm uitgeschakeld is, zie je bovendien niets voor je en hindert Glass dus niet.
Besturing
De bril kan bestuurd worden met spraak, een fysieke knop en een trackpad. Met de fysieke knop bovenop Glass kan een foto gemaakt worden, de trackpad laat gebruikers de bril activeren en door menu's scrollen. Via spraak kunnen bijvoorbeeld zoekopdrachten uitgevoerd worden, maar is het ook mogelijk een bericht te dicteren of een routebeschrijving op te vragen.
De spraakbesturing werkte opvallend goed. Hoewel de test op een druk terras plaatsvond, kon Glass alles goed verstaan. Engels is vooralsnog de enige taal die ondersteund wordt. Het maken van een foto via spraakbesturing duurt wel vrij lang. Het is noodzakelijk de bril in te schakelen door de trackpad aan te raken. Vervolgens moet de gebruiker 'Ok Glass' zeggen en 'Take a picture'. Voordat de foto gemaakt is, ben je dus enkele seconden verder. Het fysieke knopje aan de bovenkant van het montuur gebruiken, is handiger en sneller.
Spraak en trackpad
Voor veel andere dingen werkt spraakbesturing wel fijn. Helaas loop je na wat uitgebreide opdrachten al snel tegen de beperkingen van Glass aan. Zo levert een zoekopdracht een aangepaste weergave aan. Je ziet korte informatie in ongeveer twee zinnen, maar doorklikken naar websites is er niet bij. Glass beschikt namelijk (nog) niet over een browser.
Het enige waar Glass complete toegang tot geeft zijn e-mail, sms'jes, agenda, foto's en Google Maps. Met de trackpad kan door het menu gescrolld worden. Elke dienst neemt het volledige scherm in beslag. Je ziet dan bijvoorbeeld drie afspraken uit je agenda onder elkaar staan en door op de trackpad te tikken wordt de agenda geopend.
Als je veegt over de trackpad ga je van de agenda naar bijvoorbeeld foto's die dan ook fullscreen getoond worden. Google noemt dit 'Cards'. Er zijn helaas nog geen apps van derden voor het apparaat. De volledige potentie van de bril moet dus nog duidelijk worden.
Beperkingen
Toch kunnen we nu al zeggen dat Glass te beperkt is. Het dicteren van een e-mail werkt redelijk, maar er worden meer fouten gemaakt dan bij tikken op een smartphone. Bovendien is het corrigeren van fouten ingewikkeld of soms zelfs onmogelijk. De smartphone blijft dus altijd nodig.
Zelfs bij het bekijken van foto's en video's is het handiger om de smartphone erbij te pakken vanwege de mogelijkheden om te zoomen en een foto te delen. Glass kan foto's nu alleen nog delen met de gekoppelde telefoon of het Google+-profiel van de gebruiker.
Notificaties
Glass is wel handig voor notificaties. De geluidjes van een telefoon zullen veel mensen regelmatig missen. Bovendien verschijnt een oproep direct voor je ogen en kan je eenvoudig door op het trackpad te tikken opnemen. Het is een klein verschil, maar toch eenvoudiger dan je telefoon uit je broekzak of tas halen. Bovendien kan je handsfree bellen.
Ondanks het omgevingsgeluid was het gesprek aan de kant van de smartphone goed te verstaan. In Glass zit een microfoon aan de onderkant van het montuur verwerkt. Voor geluid via de bril maakt Glass gebruik van beengeleiding, een techniek waarbij geluidstrillingen op de schedel worden doorgegeven naar het slakkenhuis en de gehoorzenuw.
Er zit dus geen speaker in de bril en omstanders kunnen dus niet horen wat de gebruiker hoort. Helaas blijkt de technologie niet feilloos te werken in Glass. Tijdens ons korte telefoongesprek was de ander bijna niet te horen.
Voorlopige conclusie
Het is vooral nog wachten op apps voordat de potentie van Glass getoond kan worden. Duidelijk is dat de bril bedoeld is voor consumeren en niet voor produceren. Het is een toevoeging aan de smartphone en kan handig zijn voor notificaties, foto's maken en het beantwoorden van oproepen. Daar houdt het wel op. De weinige situaties waarin wij Glass een toevoeging vinden is tijdens het lopen of fietsen. Op kantoor of op de bank zal een telefoon meer functies en net zo veel gemak bieden.
De bril werkt heel soepel en snel, maar Glass hoefde nog weinig diensten te draaien. Na onze eerste kennismaking moeten we voorlopig concluderen dat Google Glass eigenlijk vrij 'dom' is. De bril gebruikt geen nieuwe innovatieve technologieën, maar combineert bestaande dingen op een mooie manier. Het design spreekt ons aan, maar de mogelijkheden zijn (nog) te beperkt. De vraag is of apps de beperkingen van het schermpje, de relatief slechte camera en de gelimiteerde besturing via de trackpad kunnen compenseren. Glass blijft voorlopig 'slechts' een leuk hebbedingetje.
De prijs van Google Glass is nog niet bekend. De bril wordt in 2014 op de markt verwacht.