Nederland en andere EU-landen moeten zich voorbereiden op de komst van zelfrijdende auto's, die geheel zelfstandig door het verkeer rijden.

CDA-Europarlementariër Wim van de Camp vindt dat de EU klaar moet zijn als dergelijke voertuigen op de weg kunnen komen. Hij pleit voor snelle Europese regelgeving. In verschillende staten van de VS mogen de wagens al rondrijden.

Van de Camp wijst erop dat de 'robotauto' erg veilig is in het verkeer. De wagens reageren sneller dan menselijke bestuurders. Daarom zouden ze handig kunnen zijn voor ouderen en mindervaliden.

De auto's houden zich dankzij sensoren aan alle verkeersregels. Ze stoppen zelfs voor voetgangers als die plots oversteken. De auto rijdt zonder dat een bestuurder hoeft te sturen of te schakelen.

Wetgeving

"De techniek loopt ver voor op de wetgeving. Het risico is dat slimme uitvinders straks niet verder kunnen door onzekerheid over de regels", aldus Van de Camp. Daarnaast schept de technologie nieuwe banen in de auto-industrie, die momenteel in heel Europa stevig onder druk staat. Onder meer de universiteiten van Oxford, Berlijn en Parma doen onderzoek naar zelfstandig rijdende auto's.

In de VS doet Google uitgebreid onderzoek naar zelfrijdende auto's. Het bedrijf denkt binnen 3 tot 5 jaar technologie op de markt te kunnen brengen waarmee auto's geen bestuurder meer nodig hebben.

In de VS hebben Nevada, Californië en Florida al wetten goedgekeurd waardoor auto's zonder bestuurders zijn toegelaten op de openbare weg.