Burgerrechtenorganisatie ACLU heeft een officiële klacht over Amerikaanse telecomproviders ingediend. De bedrijven zouden klanten misleiden door Android-smartphones niet up-to-date te houden. 

Dat meldt The Washington Post. De klacht is ingediend bij de Amerikaanse waakhond FTC en beschrijft hoe grote telecomproviders nalatig zijn in het updaten van Android-smartphones. De verouderde Android-software maakt smartphones kwetsbaarder voor kwaadwillende software en hackers.

Volgens de ACLU verkopen telecomproviders willens en wetens producten die niet up-to-date worden gehouden. "We hebben echt het gevoel dat consumenten een defect product hebben gekocht", aldus Christopher Soghoian van de ACLU. "De bedrijven weten van de gebreken, dus ze moeten consumenten hierover informeren of de producten terugnemen."

De klacht richt zich specifiek op de vier grootste telecomproviders van de Verenigde Staten: Verizon, AT&T, Sprint en T-Mobile. Google wordt niet van nalatigheid beschuldigd omdat de internetgigant volgens de ACLU een indirecte relatie met consumenten heeft. Daarnaast stelt Google zijn software gratis beschikbaar en is de burgerrechtenorganisatie van mening dat de taak van het updaten bij telecomproviders ligt.

Jelly Bean, de laatste versie van Google’s mobiele besturingssysteem, draait op één van de vier Android-smartphones. Gingerbread, de Android-versie uit 2011, is volgens de statistieken van Google nog steeds de grootste Android-versie.