Een aantal wetenschappers dat een robot aan het ontwikkelen is om koraal te repareren, is een Kickstarter begonnen. Hiermee willen zij de robot onder andere uitrusten met 'computervisie'.

Dat meldt BBC News. Het Coralbot-team van de Heriot-Watt Universiteit in Edinburgh hoopt zo'n 82.000 euro op te halen voor het project. Met de 'computervisie' is de onderwaterrobot in staat om gezond koraal te zien. Daarnaast wil het team ook een arm ontwikkelen waarmee de stukken koraal voorzichtig geplaatst kan worden.

"Via Kickstarter kunnen we deze nieuwe dingen aanschaffen zodat we een livedemonstratie kunnen geven op een koraalrifje in een aquarium", legt Lea-Anne Henry van het team uit.

Op Kickstarter kan geld worden ingezameld van donateuren ter ondersteuning van projecten.

Belize

Een kwart van het leven in de oceaan begeeft zich in en rond koraalriffen. Daarnaast dienen de riffen ook ter bescherming van het land tegen natuurlijke rampen zoals overstromingen en orkanen. De vrees is dat binnen 50 jaar koraalriffen zullen beginnen te verdwijnen. "Met de robot maken we een grote stap in de richting in het behouden en repareren van koraal over de hele wereld", aldus Henry.

Op dit moment staat de Kickstarter-teller voor het project op ruim 2500 euro met 102 sponsors. Als het doel wordt gehaald en de eerste tests succesvol zijn afgrond, wil het team de Coralbot meteen in gaan zetten voor koraalherstel in Belize.