's Werelds eerste gebogen oled-televisie, gemaakt door LG, is vanaf eind dit jaar te koop in Groot-Brittannië. Dat meldt Hung W.K. Shin, woordvoerder van de elektronicafabrikant aan de technologiewebsite TrustedReviews.

Het opmerkelijke scherm werd begin dit jaar tijdens consumentenelektronicabeurs CES aan het grote publiek getoond.

Volgens Shin is het gebogen design van het toestel een nieuwe, belangrijke trend op televisiegebied. "Consumenten worden nog meer ondergedompeld in de kijkervaring", zegt Shin. "Als je naar de bioscoop gaat is het scherm ook gebogen. Vertaal die buiging naar tv's en je haalt feitelijk die bioscoopervaring in huis." Shin refereert hiermee aan IMAX-schermen die een soortgelijke vorm hebben.

Het eerste model, de LG EA9800 heeft een 55' oled-scherm met zogenoemde WRGB-pixelopbouw waardoor wit bijzonder helder lijkt en er hogere contrastratio's mogelijk zijn. Naast dit model zal LG naar alle waarschijnlijkheid ook andere, voornamelijk grotere tv's met een gebogen scherm uitbrengen.

Wat de LG EA9800 gaat kosten, heeft het bedrijf nog niet bekend gemaakt. Ook is een exacte lanceringsdatum voor Nederland nog niet vastgesteld.