Italiaanse onderzoekers hebben een robot gemaakt die kan helpen bij het in elkaar zetten van meubels van Ikea. De robot kopieert niet zomaar het gedrag van een mens, maar kan handelingen analyseren en erop inspelen.

De naamloze robot wordt getoond in een video en maakt gebruik van wat de onderzoekers omschrijven als 'kinesthetisch leren'.

Eerst wordt de robot voorgedaan hoe twee mensen samenwerken. In video wordt het in elkaar zetten van een Ikea-meubel als voorbeeld genomen. Vervolgens kan de robot de taak van één van de twee personen overnemen.

Het is niet zo dat de robot domweg de bewegingen en handelingen van de persoon kopieert. Door een druksensor en camera's volgt hij de handelingen van de tweede persoon en past zich daarop aan.

Zo kan hij zien wanneer de persoon nog bezig is met het optillen van het tafelblad en helpt hij daarbij. Als vervolgens een tafelpoot tevoorschijn komt weet de robot dat hij extra druk moet geven zodat de poot aan het blad gemonteerd kan worden.

De Italiaanse onderzoekers gebruiken het in elkaar zetten van een meubel uiteraard slechts als voorbeeld, maar stellen dat het samenwerken met een zelflerende robot diverse mogelijkheden heeft. Andere voorbeelden worden echter niet genoemd.