Amerikaanse rechter zeer kritisch over patentstrijd Apple en Google

Een rechter in de Amerikaanse staat Florida heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de voortdurende patentstrijd tussen Apple en Motorola, dat onderdeel is van Google.

"De betrokken partijen willen dit geschil niet efficient en snel oplossen", zei rechter Robert Scola volgens persbureau Bloomberg.

"In plaats daarvan gebruiken ze deze en vergelijkbare rechtszaken wereldwijd als een bedrijfsstrategie zonder eind. Dat is geen juist gebruik van deze rechtbank."

De twee bedrijven beschuldigen elkaar sinds 2010 van patentschending op het gebied van draadloze verbindingen.

De zaak in Florida draait om zo'n 180 claims rond 12 patenten. De rechter noemde het gedrag van beide partijen in de zaak 'recalcitrant en lastig'.

Ironie

Apple en Google hadden de rechter verzocht om de zaak nu juist verder te beperken. "Zonder vleugje ironie vragen de partijen de rechtbank nu om hun eigen troep op te ruimen, door een zitting te houden om de grootte en complexiteit van de zaak te verkleinen", aldus Scola. "De rechtbank weigert deze uitnodiging."

De bedrijven krijgen vier maanden de tijd om zelf hun aantal claims te verminderen. Lukt dit niet, dan wordt de zaak opgeschort totdat ieder dispuut over de definitie van patenten wordt opgelost.

Apple en Google hebben niet op de uitspraken van de rechter gereageerd. In 2011 voerden de technologiegiganten nog gesprekken over een schikking van alle patentzaken, maar die liepen stuk.

Tip de redactie