'Pc-markt stort in door Windows 8'

De pc-markt (laptops, desktops en netbooks) heeft het slechtste kwartaal ooit achter de rug. Mede door de tegenvallende vraag naar Windows 8 kromp de markt in het eerste kwartaal met bijna 14 procent.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC.

In het eerste kwartaal van 2013 werden 13,9 minder pc's verscheept dan in het eerste kwartaal van 2012. Dat is de grootste daling sinds het begin van de metingen in 1994. Bovendien is dit het vierde kwartaal op rij dat de pc-markt krimpt.

De analisten van het onderzoeksbureau waren uitgegaan van een al forse daling van 7,7 procent. In totaal werden er 76,3 miljoen computers verscheept.

Windows 8

IDC stelt dat de afname voor een groot deel veroorzaakt wordt door Windows 8. "We moeten inmiddels concluderen dat niet alleen het positieve effect van Windows 8 achterblijft, maar de lancering de pc-markt zelfs afremt", aldus Bob O'Donnell van IDC.

"Sommige consumenten waarderen de nieuwe Windows 8-pc's met touchscreens, maar de radicale veranderingen aan het besturingssysteem, het verwijderen van de bekende startknop en de kosten die touchscreens met zich meebrengen maken de pc een minder aantrekkelijk alternatief voor tablets."

IDC denkt verder dat de sterk afgenomen populariteit van betaalbare netbooks, kleine laptops, ervoor zorgt dat de low end-markt een flinke klap heeft gehad. Ook het feit dat consumenten veel geld uitgeven aan smartphones en tablets zorgt ervoor dat er minder besteed wordt aan pc's.

Fabrikanten

HP blijft de grootste pc-fabrikant wat betreft aantal verscheepte exemplaren, maar wordt op de voet gevolgd door Lenovo. Laatstgenoemde zag als enige het aantal exemplaren niet afnemen. Dell bezet een derde plek en Acer noteerde de grootste daling van 31,3 procent en komt daarmee uit op de vierde positie. Asus bekleed de vijfde plek.

Lees meer over:
Tip de redactie