Een groep van zeventien bedrijven, waaronder Microsoft en Nokia, hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie vanwege machtsmisbruik door Google in het mobiele besturingssysteem Android.

Dat hebben de bedrijven, verzameld in Fairsearch.org, maandagnacht bekendgemaakt.

Zij beschuldigen Google ervan eigen diensten voor te trekken op Androidtoestellen. Bovendien zou de zoekgigant de macht misbruiken om concurrerende mobiele besturingssystemen het zo moeilijk mogelijk te maken.

"Google gebruikt Android als een Trojaans paard om partners te misleiden en een monopoliepositie te krijgen op de mobiele markt", schrijft Thomas Vinje, advocaat van de groep bedrijven, in een brief (pdf).

"We vragen de Europese Commissie snel en daadkrachtig te handelen om concurrentie en innovatie in deze belangrijke markt te beschermen."

Gratis

Onder meer Microsoft en Nokia stellen dat Google zich schuldig maakt aan machtsmisbruik door Android gratis te verstrekken aan smartphonefabrikanten. Deze bedrijven moeten dan echter een heel pakket met Google-apps afnemen als zij bijvoorbeeld alleen toegang willen tot de applicatiewinkel Google Play.

Daarmee zou Google concurrerende apps buitenspel zetten.

Bovendien beschuldigen de bedrijven Google ervan Android onder de kostprijs te verspreiden waardoor andere mobiele besturingssystemen geen kans hebben.

70 procent

Google heeft met Android volgens sommige berekeningen 70 procent van de mobiele markt in handen. Op de markt voor mobiel zoeken heeft het bedrijf zelfs een marktaandeel van 96 procent.

Het bedrijf wordt al door de Commissie onderzocht vanwege machtsmisbruik in de zoekmachine Google.

Microsoft, één van de klagers, werd zelf onlangs nog beboet voor machtsmisbruik in Windows waar het eigen Internet Explorer voorgetrokken werd. Microsoft moet 561 miljoen euro betalen.

Apple

De Europese Commissie heeft nog niet op de klacht gereageerd. Apple, de grootste concurrentie van Google op de mobiele markt, maakt geen deel uit van FairSearch.org. Naast Microsoft en Nokia zitten wel onder meer Expedia, TripAdvisor en Oracle in de coalitie.