Met behulp van speciale software kunnen bestaande, relatief goedkope headsets hersengolven scannen en zo een wachtwoord overbodig maken.

Dat hebben studenten en onderzoekers van de Amerikaanse universiteit UC Berkely ontdekt.

De onderzoekers analyseren de hersengolven door gebruik te maken van een elektro-encefalogram (EEG). De EEG zit verwerkt in een al bestaande headset met de naam Neurosky Mindset en de golven worden met speciale software uitgelezen.

De headset kost 'slechts' 199 dollar. Door de prijs laag te houden hoopt de universiteit een dergelijk apparaat interessant te maken voor consumenten, waardoor het wachtwoord zoals wij het kennen overbodig zou worden, zo meldt Phys.org.

In plaats van een getypt wachtwoord, kunnen gebruikers van de headset hun wachtwoord denken, waardoor via hun hersengolven de gebruiker wordt herkend. Het kan dan gaan om een bepaalde volgorde van dingen of de tekst van een liedje.

Foutmarge

Tot nu toe was een goedkope EEG niet toereikend omdat de foutmarge te groot was. De onderzoekers zijn er echter in geslaagd de marge te verlagen naar 1 procent of minder. Dat is mogelijk door de headset via een aantal denkopdrachten met een bepaald persoon te kalibreren.

Het is belangrijk dat een andere persoon met dezelfde gedachten geen toegang krijgt tot bijvoorbeeld een computer. Het apparaat is in staat hersengolven van individuen te herkennen.