HTC heeft nu al last van de vertraging van het nieuwe vlaggenschip HTC One. Het Taiwanese bedrijf boekte in het eerste kwartaal van 2013 de laagste winst ooit.

In totaal werd in de maanden januari, februari en maart 85 miljoen Taiwanese dollar (2,1 miljoen euro) winst geboekt.

Dat is 98 procent lager dan een jaar geleden en bovendien veel minder dan analisten verwacht hadden. Er was volgens Bloomberg gerekend op 600 Taiwanese dollar (15,4 miljoen euro).

De slechte cijfers zijn het directe gevolg van de vertraagde HTC One (review). Het nieuwe vlaggenschip werd in februari onthuld en moest in maart al in de Nederlandse winkels liggen. Inmiddels is die lancering vertraagd tot medio april.

Tekort

De vertraging is het gevolg van een tekort aan cameraonderdelen en de behuizing. Behalve gemiste inkomsten in de afgelopen maanden, krijgt HTC eind april flinke concurrentie van de Galaxy S4 (hands-on) van Samsung.

Het eerste kwartaal van 2013 was het zesde kwartaal op rij dat de winst afgenam. Ook de omzet liep in de afgelopen drie maanden flink terug. Met een totale omzet van 42,8 miljard Taiwanese dollar (1,1 miljard euro) kwam de daling uit op 37 procent.

Lees onze review: HTC One beste smartphone van het moment