Sony zal de Ultra HD-tv's die het bedrijf in januari presenteerde vanaf de zomer gaan verkopen voor een relatief lage vanafprijs van 5000 dollar. Bovendien brengt het bedrijf een mediaspeler uit met speciaal Ultra HD-materiaal.

Het bedrijf toonde de 55 en 66 inch Ultra HD-tv's in januari tijdens gadgetbeurs CES in Las Vegas. Toen ontbraken echter nog veel details.

Nu is bekend geworden dat Sony de toestellen vanaf deze zomer gaat verkopen in de Verenigde Staten voor respectievelijk 4999 dollar en 6999 dollar. Sony laat desgevraagd aan NU.nl weten dat de KDL-55X9005 en KDL-65X9005 in juli in Nederland verwacht worden. Prijzen zijn nog niet bekend.

Hoewel de prijzen voor een gemiddelde tv hoog zijn, kosten Ultra HD-modellen doorgaans veel meer. Zo kost een 84 inch-versie van LG 15.000 euro, een 85 inch-versie van Samsung 40.000 euro en verkoopt Sony zelf een 84 inch-model voor 25.000 euro. Deze modellen hebben dus wel allemaal een fors groter beeldscherm.

4K-resolutie

De prijzen liggen zo hoog omdat de tv's over een zogeheten 4K-resolutie, ook wel Ultra HD genoemd, beschikken. Dat betekent dat het scherm uitgerust is met minimaal 3840x2160 pixels. In totaal vier keer zoveel pixels als bij een Full HD-scherm. Het beeld is dus veel scherper.

Het grote nadeel is nog dat er weinig materiaal in Ultra HD is opgenomen. Sony zal daarom deze zomer ook een speciale 4K Media Player gaan verkopen. Daarop staan dan 10 Ultra HD-films en een onbekend aantal kortere video's. De speler komt niet naar Nederland.

Het gaat om onder meer Bad Teacher, The Karate Kid, Taxi Driver, The Amazing Spider Man en Total Recall. In de herfst start Sony bovendien met een dienst waarmee klanten meer Ultra HD-materiaal kunnen huren of kopen. Deze dienst is dan beschikbaar via de mediaspeler die voor 699 dollar verkocht wordt.

Lees alles over Ultra HD