Google en Blackberry willen dat het Amerikaanse ministerie van Justitie meer doet tegen 'patenttrollen'.

Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de markttoezichthouder FTC. Patenttrollen zijn bedrijven die enkel bestaan om een patentportfolio te 'bewaken' door anderen aan te klagen.

De FTC doet onderzoek naar zulke bedrijven, die zelf geen producten maken. Google verwijst naar een onderzoek (.pdf) van Boston University waaruit blijkt dat patenttrollen de Amerikaanse economie in 2011 zo'n 30 miljard dollar kostten.

"Trollen doen consumenten pijn en gaan ook steeds vaker achter kleine bedrijven aan, wat innovatie bemoeilijkt en concurrentie vermindert", schrijft mededingingsadvocaat Matthew Bye van Google op een blog.

Patentvrede

Google zegt zich er zorgen over te maken dat steeds meer bedrijven hun patenten onderbrengen bij patenttrollen. Die bedrijven moeten de patenten vervolgens verdedigen, wat de 'patentvrede' ondermijnt.

De zoekgigant vraagt andere bedrijven om samen tot meer licentieovereenkomsten te komen, zodat langdurige rechtszaken kunnen worden vermeden. Het bedrijf zegt blij te zijn dat patenttrollen worden onderzocht door het Amerikaanse ministerie van justitie.

Lees alles over de wereldwijde patentoorlog in ons dossier