Facebook heeft tijdens een persevenement een uitgebreide aanpassing voor Android aangekondigd.

Onder de naam Facebook Home lanceert het sociale netwerk een reeks aanpassingen voor Android, waardoor het sociale netwerk centraal komt te staan op de telefoon.

Zo wordt het thuisscherm van Android omgetoverd tot een sociale nieuwsfeed - de 'Cover feed' - met grote foto's die het hele scherm vullen. Notificaties worden getoond met gezichten en namen van de mensen die je berichten of andere updates sturen.

Apps worden, in tegenstelling tot in de 'normale' versie van Android, niet direct op het thuisscherm getoond. In plaats daarvan moet een menu worden opgeroepen om buiten de Facebook-omgeving te komen.

Dit gebeurt door onderin de eigen Facebook-profielfoto omhoog te slepen.

Berichten

Bovendien zijn onderin het besturingssyteem twee knoppen te zien met Facebook Messenger en de laatst gebruikte app.

De berichtendienst van Facebook is prominent in Home geïntegreerd. Als gebruikers een bericht van een vriend ontvangen, verschijnt het gezicht van die vriend - een 'Chathead' - in beeld. Door erop te klikken verschijnt het berichtenscherm, zonder dat daarvoor een nieuwe app hoeft te worden geopend.

Ook kan een chat met vrienden open blijven staan terwijl in verschillende apps wordt gekeken, door het Chathead in het scherm te houden. De gebruiker kan op elk moment terug naar het berichtenscherm door weer op het gezicht te drukken.

Er kunnen ook meerder Chatheads tegelijk in beeld staan. Door een gezicht naar de onderkant van het scherm te slepen, wordt de chat gesloten.

Mensen

Facebook-CEO Mark Zuckerberg zei mensen centraal te willen stellen in het besturingssysteem, in plaats van apps.  "We hebben onze telefoons altijd bij ons en we willen steeds vaker gewoon weten wat de mensen om ons heen aan het doen zijn", zei Zuckerberg.

Facebook Home is volgende week beschikbaar. Het is niet duidelijk of dan ook een Nederlandse variant te downloaden zal zijn.

In eerste instantie zullen alleen de HTC One en One X en de Samsung Galaxy S III, S4 en Note II worden ondersteund. Gebruikers krijgen in de Android-app van Facebook een downloadlink te zien als Home beschikbaar is. Via Google Play kan de thuisschermvervanging dan worden geïnstalleerd.

Ook kondigde HTC de First aan, een speciale 'Facebooktelefoon' waarop Facebook Home al is geïnstalleerd. Daarnaast zei Mark Zuckerberg dat Samsung en Sony Home zullen ondersteunen. Het is onduidelijk of zij ook speciale Facebook-toestellen zullen maken.

Tablets

Facebook zegt Facebook Home ook op tablets te willen aanbieden. Dat zal echter pas enkele maanden na de lancering gebeuren.

Het sociale netwerk hoopt uiteindelijk geld te verdienen aan home door advertenties te tonen in de 'cover feed'. Dat zal echter niet meteen het geval zijn, zei Zuckerberg tijdens een vragensessie na de aankondiging.

Home zal maandelijks worden geüpdate. Volgens Corey Ondrejka, directeur mobiel van Facebook, betekent dat dat er constant nieuwe functies zullen worden ingebouwd.