De wereldwijde pc-markt zal in 2013 en 2014 alleen maar kleiner worden.

Dat schrijft TechCrunch op basis van een rapport van onderzoeksbureau Gartner.

In 2013 verwacht Gartner zelfs een daling van ruim 7,5 procent, tot 315 miljoen verscheepte pc's. Het jaar daarna zouden nog eens 4 procent minder desktop- en laptop-pc's worden verkocht, voor een totaal van 302 miljoen toestellen.

Ondertussen voorspelt het bureau een gestage groei voor de tablet- en telefoonmarkt. Gartner verwacht zelfs dat het aantal verkochte tablets tussen 2012 en 2014 ruim zal verdubbelen, naar een totaal van 265 miljoen apparaten in 2014. Dan zouden er bijna even veel tablets als pc's worden verkocht.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van Gartner (via TechCrunch). Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Windows

Gartner verwacht dat de explosieve groei van Android zal doorzetten, van 500 miljoen verscheepte apparaten in 2012 naar ruim een miljard in 2014. Ook iOS en Mac zullen in twee jaar bijna twee keer zo groot worden, naar een totaal van ruim 350 miljoen verscheepte apparaten in 2014, zo stelt het onderzoeksbureau.

Opvallend is dat Gartner verwacht dat Windows nauwelijks zal groeien. In 2013 wordt een groei van 2,3 procent verwacht. Daaruit blijkt dat het onderzoeksbureau weinig vertrouwen heeft in de populariteit van Windows 8 voor tablets en Windows Phone voor smartphones.

"Ze verdedigen zich door sommige verliezen op pc's naar tablets te verschuiven, maar ze overheersen niet", zegt analist Carolina Milanesi van Gartner.

Onlangs voorspelde ook onderzoeksbureau IDC dat de pc-markt zou blijven krimpen. Die onderzoekers verwachten echter een minder sterke daling.