Het Amerikaanse bedrijf E.digital is een patentzaak begonnen tegen verschillende grote telefoonfabrikanten, waaronder Apple, Motorola en Blackberry.

Dat schijft het bedrijf op een blog. Ook de Chinese telefoonfabrikanten Huawei en ZTE zijn aangeklaagd.

Het bedrijf maakt zelf een mediaspeler en mobiele software, maar bezit ook een reeks patenten op manieren om geluidsopnamen op flashgeheugen op te slaan.

Op de eigen site claimt E.digital bovendien jaren voor de lancering van de iPod al een soortgelijk product te hebben gemaakt, en tien jaar voor de lancering van Siri een programma te hebben gemaakt om mediaspelers met de stem te besturen.

iPhone

Apple is aangeklaagd om de inbreuk van drie patenten rond het gebruik van flashgeheugen, meldt Patently Apple.

Volgens E.digital maken alle varianten van de iPhone hier inbreuk op, net als alle iPads behalve de allereerste. Ook de Macbook Pro en Macbook Air zouden inbreuk maken.

Het is niet voor het eerst dat E.digital grote bedrijven aanklaagt. Op de site valt te lezen dat Fujifilm en JVC in februari nog werden aangeklaagd voor inbreuk op de patentportfolio. In totaal zegt het bedrijf 21 lopende patentzaken te hebben lopen.

Uit de laatste kwartaalcijfers van E.digital blijkt dat het bedrijf in het laatste kwartaal van 2012 een omzet van 79.000 dollar heeft gedraaid. In totaal zegt het bedrijf een vermogen van 3,5 miljoen dollar te hebben.

Lees alles over de wereldwijde patentoorlog in ons dossier