De computer die in 2008 voor het eerst meer dan een biljard berekeningen per seconde wist te behalen, heeft het eind van zijn leven bereikt.

De IBM Roadrunner, die in 2008 als eerste de grens van 1 petaflop doorbrak, wordt ontmanteld, zo meldt persbureau AP.

De supercomputer kostte 121 miljoen dollar en stond in een centrum voor kernonderzoek in de Amerikaanse staat New Mexico.

De computer heeft zo'n 20.000 processoren met ruim 120.000 kernen, verdeeld over 278 rekken ter grootte van een koelkast. De Roadrunner werd gebruikt voor berekeningen rond klimaatverandering en de beveiliging van kernwapens.

Cielo

"Door Roadrunner is iedereen anders gaan denken over het bouwen van een supercomputer", zegt Gary Grider, een medewerker van het onderzoekscentrum.

Inmiddels is het onderzoekscentrum in Los Alamos overgestapt op de Cielo-supercomputer, die iets sneller en een stuk kleiner is. Ook de kosten ervan waren lager, met een prijskaartje van ongeveer 54 miljoen dollar.

De nieuwste supercomputers zijn inmiddels al vele malen sneller dan de Roadrunner. Sinds november 2012 is de Cray Titan officieel de snelste, met een rekensnelheid van 17,59 petaflops.