Google domineert de App Store sinds Apple besloten heeft Youtube en Google Maps niet meer standaard te installeren.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van App Annie.

Sinds het uitbrengen van iOS 6 bij de lancering van de iPhone 5 in september kiest Apple ervoor niet meer standaard Youtube en Google Maps te installeren. In plaats daarvan moeten de apps los gedownload worden en installeert Apple standaard het eigen Apple Maps.

In december bracht Google de app Google Maps weer naar iOS, daarvoor was de kaartendienst niet beschikbaar. Youtube is altijd beschikbaar gebleven.

Vanaf januari domineert Google de App store met de twee applicaties. In december was Apple het bedrijf met de meeste downloads in de App Store. Google heeft die positie inmiddels dus overgenomen en in februari stond Youtube op positie 1 en Google Maps op positie 2.

Apple kreeg veel kritiek op Apple Maps omdat functionaliteiten zouden ontbreken en ook veel informatie niet bleek te kloppen.

Podcasts en Find My iPhone van Apple en het Chinese iMadeFace stonden op plek 3, 4 en 5.

Android

App Annie laat in een blog ook weten welke apps het populairst zijn op Android, het mobiele besturingssysteem van Google zelf. De apps van de zoekgigant komen daarin niet naar voren omdat deze applicaties vooraf al geïnstalleerd zijn.

Facebook domineert de top 5 met de sociale netwerk-app op de eerste plek, Facebook Messenger op de vierde plek en Instagram op de vijfde plek. Whatsapp staat op twee en Skype op nummer drie.