Het televisietoestel waar Apple naar verluidt aan werkt, wordt waarschijnlijk met vertraging gelanceerd vanwege een tekort aan Ultra HD-schermen. De 'iTV' zal waarschijnlijk pas in 2014 in de winkels liggen.

Er gaan al tijden geruchten over een tv-toestel van Apple. De inmiddels overleden oprichter Steve Jobs liet in zijn biografie optekenen dat hij de tv-markt zou willen veroveren.

Huidig CEO Tim Cook voegde daar eind vorig jaar aan toe dat de tv-markt een interessegebied is van Apple en dat de ontwikkeling van tv's achterblijft bij andere apparaten.

Digitimes meldt nu dat Apple de tv wil uitrusten met een Ultra HD-scherm met een resolutie van 3840x2160 pixels. Dat betekent dat het beeld over vier keer zoveel pixels als een Full HD-scherm beschikt. Dat zorgt voor scherper beeld.

Productie

Bronnen van onderdelenleveranciers, waar Digitimes doorgaans goede contacten heeft, stellen dat de productie van Ultra HD-schermen in 2013 al op volle kracht draait voor andere fabrikanten. De gebruikelijke leveranciers van Apple zoals LG zouden de schermproductie voor Apple bovendien willen richten op iPhones en iPads.

De kans is volgens Digitimes groot dat de vermeende iTV pas in 2014 op de markt zal komen. Bij eerdere geruchten werd uitgegaan van een lancering in 2013.