De lancering van de Blackberry Z10 in de Verenigde Staten gaat zo slecht dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de status heeft verlaagd van 'kopen' naar 'neutraal'. Als gevolg, keldert de koers van Blackberry maandag.

De Z10 is sinds 22 maart te koop in de VS en na een rondgang van Goldman Sachs bij winkels als AT&T, Best Buy en RadioShack is gebleken dat de toestellen de winkels niet uitvliegen.

"Er is sprake van een tekort aan marketingondersteuning en het product is slecht in de markt gezet", aldus Simona Jankowsky, analist bij Goldman. "Ondanks de relatief goede ontvangst verkopen de meeste winkels minder dan 10 toestellen per dag."

Goldman vond dat reden genoeg de status voor aandelen Blackberry te verlagen van 'kopen' naar 'neutraal'. De koers van het bedrijf opende maandag bijna 4 procent lager dan het slot op vrijdag. Maandagmiddag om 15.00 uur Nederlandse tijd stond het aandeel Blackberry zelfs 6,5 procent lager.

Er zijn officieel nog geen verkoopcijfers bekendgemaakt. Blackberry zegt alleen dat de Z10 'boven verwachting' verkoopt. Donderdag 28 maart worden de eerste verkoopcijfers verwacht bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Lees onze review: Blackberry Z10 geen redding