Een vroege versie van Windows Blue, de opvolger van Windows 8, is uitgelekt. Op screenshots zijn vooral wijzigingen aan het uiterlijk zichtbaar.

In de nieuwe variant van Windows 8 is het bijvoorbeeld mogelijk het formaat van de tegels op het thuisscherm verder aan te passen. Net als op Windows Phone kan voor kleinere tegels gekozen worden.

Ook is het mogelijk de kleur van individuele tegels te wijzigen en kunnen applicaties voor Windows 8 naast elkaar draaien. Het is mogelijk tot vier apps tegelijkertijd weer te geven.

Daarnaast is het uiterlijk van een aantal standaardapps aangepast, zo blijkt uit de screenshots die op een Pools forum gepubliceerd zijn. Onder meer de rekenmachine en wekker zijn aangepast en het nieuwe Internet Explorer 11 zit in Windows Blue verwerkt.

Instellingen

Ook aan de instellingen heeft Microsoft het nodige veranderd. Het hele systeem is nog verder aan te passen aan persoonlijke voorkeuren en meer instellingen zijn in de 'tabletomgeving' beschikbaar. Nu moet daarvoor nog vaak gewisseld worden naar de desktopweergave.

De screenshots wijzen tot slot op nieuwe bewegingen om het systeem te besturen. Door omhoog te swipen kan een lijst met alle applicaties getoond worden. In de desktopweergave zorgt deze beweging voor een balk met snelkoppelingen naar diverse instellingen.

Windows Blue wordt naar verwachting in de zomer uitgebracht. Later zou ook Windows Phone een 'Blue-update' krijgen. Dit weekend werd bekend dat er inmiddels 50.000 apps in de Windows Store staan.

Lees onze review: Windows 8 gewaagd en deels geslaagd