De Blue-update voor Windows 8 zal ervoor zorgen dat ultrabooks en tablets met een Intel Haswell-chip zuiniger met energie omgaan.

Dat zegt een bron dichtbij Microsoft tegen Cnet. Haswell is de nieuwste generatie chip van Intel, die gebruikt zal worden in nieuwe ultrabooks, maar ook in tablets en hybride laptops.

De Haswell-chips moeten sowieso al energiezuiniger zijn. Volgens CEO Paul Otellini moeten de chips zelfs voor 'de grootste verbetering in accuduur van generatie op generatie ooit' zorgen.

De update van Windows 8 helpt daarbij mee door het besturingssysteem meer als een tablet- of smartphoneversie te laten werken. Dat betekent ook dat apparaten in de standbymodus nog steeds e-mails zullen synchroniseren en updates van sociale netwerken kunnen downloaden.

Clover Trail

"Je zal een ultrabook kunnen kopen die vreselijk snel is, sneller dan een Ivy Bridge PC. Maar met een langere batterijduur", aldus de bron tegenover Cnet.

Daarmee zouden de Haswell-chips qua accuverbruik meer gaan lijken op de goedkopere Clover Trail-chips die onder meer in de HP ElitePad 900 en Asus Vivotab Smart zitten.

Windows Blue brengt naast een betere accuduur ook nog andere veranderingen met zich mee. Zo bleek onlangs uit een uitgelekt filmpje dat touch-besturing nog belangrijker wordt.