Apple heeft een patentaanvraag ingediend voor technologie die ervoor moet zorgen dat toestellen vanzelf van richting kunnen veranderen tijdens een val, om te voorkomen dat breekbare onderdelen kapotgaan.

De patentaanvraag, ‘Beschermend mechanisme voor een elektronisch apparaat’ geheten, werd in september 2011 door Apple ingediend bij het Amerikaanse Patent & Trademark Office. Donderdag trof AppleInsider het document aan op de website van de octrooi-instantie.

Het nog niet toegekende octrooi beschrijft een serie maatregelen die moet voorkomen dat een toestel bij een val beschadigd raakt door het zwaartepunt te verschuiven.

Draaien en kantelen

Het idee is dat een apparaat tijdens een val kan worden gedraaid en gekanteld, zodat het bijvoorbeeld niet met een van zijn glazen vlakken op de grond knalt en kapotgaat.

Dit denkt Apple te kunnen bereiken door bijvoorbeeld verplaatsbare gewichten in de behuizing te verwerken of zelfs een voorraadje gas in het apparaat op te slaan, dat net als bij een straalmotor kan worden uitgestoten om de oriëntatie van een toestel tijdens een val te veranderen.

Spoilers

Een van de andere maatregelen die Apple in de octrooiaanvraag noemt, is een blokkerende koptelefoonaansluiting. Ook wordt een soort van spoileroplossing beschreven, waarbij reliëf in de behuizing een vallende smartphone op aerodynamische wijze een bepaalde kant uit stuurt.

Daarnaast beschrijft de patentaanvraag de toepassing van diverse sensoren, zoals accelerometers en gyroscopen, zodat een mobiel apparaat kan merken wanneer het valt en in welke richting.

iPhone

Hoewel Apple in de patentaanvraag geen specifieke producten noemt, lijken meegeleverde tekeningen en diagrammen erop te wijzen dat het de technologie mogelijk wil toepassen in toekomstige iPhone-modellen.

Gezien de neiging van fabrikanten om smartphones steeds slanker te maken, lijkt het overigens niet waarschijnlijk dat de valbescherming binnenkort te vinden zal zijn in een nieuw type iPhone.