Onderzoekers aan de Universiteit van Illinois hebben een manier gevonden om biometrische sensoren – bedoeld voor het monitoren van lichamelijke functies – direct op de huid te printen.

Onderzoeker John Rogers, tevens mede-oprichter van de Amerikaanse biostempelproducent MC10, deed samen met zijn team onderzoek naar een manier om biometrische sensoren op mensenhuid aan te brengen, zonder gebruik te maken van een sticker, zoals tot nu toe gebruikelijk is.

Rogers is er daarbij in geslaagd om een laagje elektronica met meetapparatuur direct op de huid van een arm te printen en vast te hechten met verbandspray. Omdat er geen sticker wordt gebruikt, kunnen dragers van dergelijke sensoren gewoon douchen en zwemmen, zonder dat het biostempel losraakt.

Vanzelf afgestoten

De sensoren in zo’n biostempel kunnen worden gebruikt om elektrofysische gegevens als huidtemperatuur en vochtgraad te meten. Het nieuwe stempel zou een stuk minder storend aanvoelen, omdat deze dertig keer dunner is dan een gangbare biostempel. Na zo’n twee weken zouden de sensoren vanzelf worden afgestoten door de huid.

De nieuwe technologie is nog niet volmaakt, laat Rogers weten. Voordat het printen van biometrische sensoren op mensenhuid klaar is voor de markt, wil de onderzoeker eerst nog de draadloze communicatiemogelijkheden verbeteren. Rogers durft nog niet te voorspellen wanneer de technologie daadwerkelijk zal kunnen worden toegepast door artsen.