Het Japanse bedrijf Neurowear werkt aan een hoofdtelefoon die door hersengolven te meten muziek moet laten klinken die op het humeur aansluit.

De Mico, zoals de koptelefoon heet, wordt deze week getoond op multimedia- en technologiebeurs SXSW in het Amerikaanse Austin. Het gedemonstreerde prototype betreft een forse witte hoofdtelefoon, met een afbuigende arm waaraan een sensor zit die tegen het voorhoofd moet worden geplaatst.

Deze sensor is volgens de Japanse fabrikant in staat om het humeur van de gebruiker te monitoren en daar de afgespeelde muziek aan te passen. Hiervoor moet het apparaat draadloos, via bluetooth, met een smartphone worden verbonden en is er een speciale app nodig.

Muziek via een app

Deze app zorgt ervoor dat even met de telefoon schudden voldoende is om een nieuw liedje voorgeschoteld te krijgen, als de gebruiker gedurende dag zijn humeur voelt veranderen. Bovendien voorziet de app in de muziek zelf.

Daardoor is de muziekkeuze vooralsnog vrij beperkt. De bijhorende app voorziet in totaal in honderd muzieknummers voor verschillende buien. Door samenwerking aan te gaan met streaming-muziekaanbieders als Spotify, hoopt Neurowear het muziekaanbod in de toekomst drastisch te verhogen.

'Nabije toekomst'

De fabrikant weet nog niet precies wanneer het een voltooide versie van zijn Mico op de markt kan brengen, maar stelt ‘in de nabije toekomst’ de prototypefase achter zich te kunnen laten. Ook over de prijs van de breingestuurde hoofdtelefoon is nog niets bekend.