Asus heeft de Transformer AiO onthuld, een all-in-one-pc die ook als grote tablet gebruikt kan worden. Het apparaat draait zowel Windows 8 als Android 4.1.

De nieuwe Transformer is vanaf mei verkrijgbaar in Nederland vanaf 1249 euro.

Het apparaat heeft een vaste voet waarin het 18,4 inch-scherm geklikt kan worden. Het is dan mogelijk een bluetooth toetsenbord en muis te koppelen zodat het apparaat dienst doet als vaste pc met touchscreen.

Het grote scherm kan echter ook losgekoppeld worden en dient dan als 18,4 inch-tablet. Deze tablet heeft een eigen quadcore Nvidia Tegra 3-processor, 2 GB werkgeheugen, 16 GB opslagcapaciteit en accu.

De voet beschikt over een Ivy Bridge i3- of i5-processor van Intel. Bovendien zitten er diverse USB-poorten, een HDMI-poort en tot 8 GB werkgeheugen in het dockingstation verwerkt, zo laat Asus weten. De opslagcapaciteit in de voet komt uit op 1 TB.

Windows en Android

In beide vormen kan de Transformer AIO Windows 8 en Android 4.1 draaien. De voet beschikt alleen over de hardware om echt overweg te kunnen met Windows 8. Door middel van Remote Desktop is het mogelijk Windows 8 naar de tablet te 'streamen'.

Dit zorgt er echter voor dat Windows 8 iets langzamer werkt dan normaal en er grafisch een stuk slechter uit ziet.

Tablet

Het 18,4 inch-scherm heeft een Full HD-resolutie van 1920x1080 pixels en zou losgekoppeld van de voet zo'n vijf uur mee moeten gaan op één accu. Er zit een camera aan de voorkant van het scherm verwerkt van 1 megapixel. Aan de achterkant zit geen camera.

Als de tablet in de voet geklikt is, is het mogelijk om bestanden en foto's uit de Androidomgeving via een map in Windows 8 te raadplegen. Vanuit Windows 8 kunnen geen bestanden worden opgeslagen in Android.