Na Dell komt ook HP met een pc die draait op besturingssysteem Ubuntu in plaats van Windows. Het gaat bij HP om een betaalbare all-in-one-pc.

Het product is zonder officiële aankondiging op de Britse site verschenen. HP laat desgevraagd aan NU.nl weten dat het apparaat niet naar Nederland komt.

Ubuntu is gebaseerd op het open source besturingssysteem Linux. Het softwarepakket bestaat sinds 2004 en het is de eerste keer dat HP in Europa een Ubuntu-pc gaat verkopen. In China gebeurde dat eerder wel al, zo meldt Omgubuntu.co.uk.

Onlangs introduceerde HP bovendien een Androidtablet en lijkt de fabrikant dus in te zetten op diverse systemen naast Windows.

Dell bracht onlang ook al een ultrabook met Ubuntu uit en het bedrijf achter de software heeft ook een smartphonevariant onthuld en de eerste Ubuntu-telefoons moeten in oktober verkrijgbaar zijn.

Pavilion 20

De all-in-one-pc van HP kost momenteel omgerekend 403 euro. Daarvoor krijgt de klant een 1,4 Ghz dual core processor, 4 GB aan werkgeheugen, 500 GB aan HDD-opslag en een 20 inch-scherm met een resolutie van 1600x900 pixels.

Een all-in-one-pc beschikt over het algemeen over een touchscreen zodat het apparaat ook zonder toetsenbord en muis gebruikt kan worden. De originele Pavilion 20 draait op Windows 8.