In 2013 zullen voor het tweede jaar op rij minder pc's (laptops, desktops en netbooks) verscheept worden dan een jaar eerder. Dat is het gevolg van het beperkte enthousiasme rond Windows 8 en de toenemende druk van tablets.

Dat stelt onderzoeksbureau IDC.

In 2012 nam de pc-verkoop voor het eerst in jaren af met 3,7 procent. Voor dit jaar verwacht IDC een afname van 1,3 procent.

Windows 8, de prijs van touchscreens, de economische crisis en de toenemende druk van tablets zouden de daling veroorzaken, aldus de onderzoekers. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zorgde in het vierde kwartaal van 2012 ook al niet voor herstel.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De nieuwe variant van Windows is bedoeld voor touchscreens, maar vanwege de beperkte beschikbaar en hoge prijs van deze schermen laten veel consumenten het nog links liggen. Ook de ultrabooks, extra dunne en snelle laptops, zorgen volgens IDC nog niet voor een positieve verandering.

De onderzoekers houden er wel rekening mee dat Windows 8 in de tweede helft van dit jaar breder geaccepteerd wordt.

Opkomende markten

Daar komt bij dat de groei in opkomende markten sterk afneemt. In 2012 daalde de pc-verkopen daar zelfs met 1,4 procent en hoewel er voor dit jaar weer groei voorspeld wordt, zal die beperkt blijven tot 0,6 procent.

In de 'volwassen markten' zoals Europa en de Verenigde Staten lopen de verkopen naar verwachting met 4 procent terug.

In totaal zullen er dit jaar wereldwijd 345,8 miljoen pc's verscheept worden. Dat is dus 1,3 procent minder dan de 350,4 miljoen exemplaren van vorig jaar.